Nagyvilág

Szankciók nem fenyegetik Iránt az atomprogram miatt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé utalhatja az iráni atomdossziét a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), de nemzetközi szankciók egyelőre nem fenyegetik Teheránt.

A határozattervezetről pénteken – kétnapos vita után – szavaz a kormányzótanács bécsi székhelyén. A határozati javaslat szerint, amelyet az EU nevében Nagy-Britannia, Franciaország és Németország terjesztett elő, a NAÜ kezdeményezi, hogy az iráni atomprogram kérdéskörét terjesszék a Biztonsági Tanács elé, és felszólítja Iránt az urándúsítással kapcsolatos minden tevékenysége újbóli leállítására, valamint arra, hogy működjön együtt maradéktalanul az ügynökséggel.

Hétfőn Londonban a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának, valamint Németországnak a képviselői már megállapodtak abban: megbízottaik Bécsben támogatják, hogy a NAÜ vonja be a BT-t az iráni atomprogram körüli vitába, de mint kiszivárgott, a határozattervezetben nem követelnek nemzetközi büntetőintézkedéseket Teheránnal szemben. A NAÜ 35 tagú kormányzótanácsának számos tagja, köztük Kuba, Szíria és Venezuela nem támogatja az iráni atomkérdés ENSZ BT elé vitelét.


Elmennek a végsőkig


Irán ultrakonzervatív elnöke, Mahmúd Ahmadinezsád szerint hazája a végsőkig elmegy annak érdekében, hogy biztosítsa a nukleáris technológiához való jogát, de nem keresi a feszültséget. “Álláspontunk az atomkérdésben világos. A nemzetközi szabályok keretén belül lépünk fel jogunk védelmében, és elmegyünk a végsőkig” – jelentette ki Ahmadenizsád a dél-iráni Busehrben újságírók előtt nyilatkozva. A nyugati országok “parancsokat adnak a nemzetközi intézményeknek, és még mindig azt hiszik, hogy a középkorban vagyunk. Ha nem ébrednek fel maguktól, majd felébrednek attól a pofontól, amelyet a világ népeitől kapnak” – tette hozzá Ahmadinezsád az Isna hírügynökség jelentése szerint.


Az iráni elnök közölte: Irán “ellenzi a feszültséget”, de a “nyugatiak fenyegetései nem vezetnek semmire”. Irán azzal fenyegetett, hogy újrakezdi az ipari méretű urándúsítás előkészületeit, és korlátozza a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) folytatott együttműködését, ha a NAÜ jelentést nyújt be az atomprogramról az ENSZ Biztonsági Tanácsának, vagy a testület elé utalja az ügyet.


Az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szakosított ENSZ-szervezet kormányzótanácsa csütörtökön kezdte meg Bécsben kétnapos rendkívüli ülését Irán nukleáris programjáról. A péntek délutánra tervezett ülést végül szombatra halasztották. Ezen várhatóan határozattervezetet fogadnak el, amelyben tájékoztatják a Biztonsági Tanácsot az iráni atomprogramról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik