Nagyvilág

Közös kormányzásról tárgyal a Hamasz és a Fatah

A Hamasz abszolút parlamenti többsége ellenére a Fatah képviselőivel tárgyal egy esetleges koalíciós kormány megalakításáról. Washington és Brüsszel továbbra is feltételekhez köti a segélyezést, ugyanakkor Izrael felszabadítaná a palesztinoknak járó pénzeket.

Megállapodás nem született, de előkészítették Mahmúd Abbász palesztin elnöknek és a Hamasz vezetőinek szombatra kitűzött gázai találkozóját – közölték palesztin források. A Hamasz abszolút parlamenti többsége ellenére korábban jelezte, hogy szívesen lépne koalícióra az eddig kormányzó Fatahhal, annak hangadói viszont jobbnak látnák, ha a párt ellenzékben maradna.

Az elmúlt napokban Iszmáil Hanije és Mahmúd Zahar, a Hamasz két vezető alakja többórás tárgyalásokat folytatott a Fatah képviselőivel, és megismételte a koalíciós ajánlatot. A találkozókat pozitívan értékelték, a Fatah megbízottjai pedig jelezték, hogy megvitatják az ajánlatot a párt vezetőségével.


Háled Masaal, a Hamasz politikai vezetője a választási győzelem után már ajánlott partnerséget a Fatahnak, és minden palesztin szervezetnek ígéretet tett arra, hogy egyetlen palesztin frakciót sem mellőznek. Ugyanakkor megfenyegette azokat, akik akadályozni akarnák a kormány munkáját csak azért, mert kikerültek belőle.


Szerdán Mahmúd Abbász palesztin elnök még úgy nyilatkozott, hogy nem bízza meg kormányalakítással a választásokon győztes Hamasz mozgalmat, ha az nem ismeri el Izraelt, és nem mond le az erőszakról. A Hamasz politikai bizottságának elnöke ugyanakkor ismételten elutasította az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak a Hamasz leszerelésére, Izrael megsemmisítésének az alapszabályából való törlésére s a közel-keleti békefolyamat felkarolására tett felhívásait.


Washington és Brüsszel egyaránt kilátásba helyezte, hogy ellenkező esetben egy Hamász vezette Palesztin Hatóság elesik a külföldi segélyektől. “Üzenjük az Egyesült Államoknak és Európának: hiábavalóak azok a törekvések, amelyek célja, hogy feladjuk elveinket és harcunkat” – írta Mesaal. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök az izraeli Jediót Ahronót pénteki számában megjelent interjújában jelentette ki, hogy “ha a Hamász kormányt akar alakítani, el kell ismernie Izraelt.”


Újra segélyezne Izrael?


Habár a Hamasz nem hajalndó a zsidó állam elismerésére, Izrael várhatóan mégis felszabadítja a jövő héten a Palesztin Hatóságnak járó pénzeket, amelyeket a  szélsőséges iszlám szervezet választási győzelme után fagyasztottak be – írta pénteki számában a Háárec izraeli napilap. A lap úgy értesült, hogy izraeli védelmi illetékesek vasárnap ezt a javaslatot teszik majd Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnöknek, mondván, “Izrael érdeke, hogy a Palesztin Hatóság biztosítani tudja az alapvető közszolgáltatásokat” Ciszjordániában és a Gázai övezetben.


Izrael múlt vasárnap jelentette be, hogy február 1-től befagyasztja azokat az adó- és vámbevételekből származó összegeket, amelyeket minden hónap elején átutalnak a Palesztin Hatóságnak, mert attól tart, hogy a pénz, amely általában 40-50 millió dollár körül mozog havonta, terrorista szervezetek kezébe kerül. Ennek értelmében a szerdán esedékes átutalás elmaradt. Ahmed Korei leköszönő palesztin kormányfő csütörtökön közölte: a Palesztin Hatóság kapcsolatba lépett több arab országgal, hogy pótolják az izraeli befagyasztás miatt kieső pénzeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik