Nagyvilág

Újfasiszta “ellenséglista” kering a neten

A világhálón is olvasható listát vezet "ellenségeiről" lengyel lapjelentés szerint a Vér és Becsület nemzetközi újfasiszta szervezet lengyelországi ága.

A listán, amelyről a Gazeta Wyborcza napilap adott hírt, többek között a homoszexuálisok egyenjogúságát hirdető aktivisták és olyan egyetemi oktatók szerepelnek, akik írásaikban kiálltak a – betiltott – poznani melegfelvonulás mellett. A honlapon megtalálható az “ellenséghez” sorolt személyek neve, fényképe, a címük, sőt még autójuk rendszáma is. A szervezet tagjai az általuk Redwatchként emlegetett, január 19-én indított akció keretében információkat gyűjtenek baloldali, antifasiszta és feminista szervezetek aktivistáiról.

A lap megszólaltatta a Nigdy Wiecej (Soha többet) antifasiszta szervezet egyik tagját. Marcin Kornak – mint mondta – meg van győződve arról, hogy az egész akció célja, hogy megfélemlítsék, zaklassák a listán szereplőket, sőt, hogy bántalmazzák őket. Szymon Niemiec, az egyik melegmozgalom aktivistája, akinek a fotója szintén látható a honlapon, azt mondta, feljelentést tesz. “Háromszor felgyújtották a lakásomat. Késsel támadtak rám” – mondta, s feltette a kérdést: “Meddig várunk? Amíg valakit meg nem ölnek?”

A Soha többet hónapok óta próbálja elérni a fasiszta szervezet honlapjának betiltását, ennek azonban akadálya, hogy a website egy amerikai szerverről működik. A varsói ügyészség ígéretet tett, hogy megkeresi az amerikai hatóságokat az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik