Nagyvilág

Újabb figyelmeztetés Németországnak és Luxemburgnak

Az Európai Bizottság ismét elmarasztalta Németországot és Luxemburgot, mivel a két tagállam még mindig nem vette át a dohányreklámok tilalmáról szóló irányelvet.

Indokolással ellátott véleményt küldött az Európai Bizottság Németország és Luxemburg részére, mivel a mai napig nem ültették át nemzeti jogrendjükbe a „dohánytermékek reklámozására és a dohánytermékekkel kapcsolatos szponzori tevékenységre vonatkozó tagállami törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezések közelítéséről” szóló direktívát.

A bizottság már tavaly októberben hivatalos figyelmeztető levelet küldött a „renitenseknek”. Ha a tagállamok most sem cselekednek időben (mostantól számítva két hónapjuk van az irányelv átvételére), akkor az EU végrehajtó testülete akár az Európai Bíróság elé is citálhatja őket.

Markosz Kyprianu egészségügyi biztos nyilatkozatában eltökéltségét hangoztatta a jogszabály végrehajtásával kapcsolatban, mely – mint kiemelte – nélkülözhetetlen a dohányzás elleni küzdelemben. A bizottság egyébként vizsgálja azoknak a tagországoknak az ügyét is, melyek átmeneti mentességet élveznek: Spanyolországban, Olaszországban és Magyarországon például a Forma–1 versenyeken lehetőség van a dohányreklámok elhelyezésére.

A testület közleményéből kiderül: a bizottság nem fog habozni, és amennyiben bebizonyosodik, hogy a mentességek vagy derogációk szembemennek az irányelv rendelkezéseivel, akkor eljárást indít az érintett tagállamok ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik