Nagyvilág

Az EP Izrael elismerését kéri a palesztinoktól

Izrael elismerését, a terrorizmus elítélését várja el az Európai Parlament (EP) a majdani palesztin kormánytól – áll az EP, a palesztin választások után kialakult helyzetet értékelő állásfoglalásában.

A választások az EU megfigyelő missziója szerint „mérföldkövet jelentettek a demokratikus intézmények kiépítése útján” – áll az állásfoglalásban. A képviselők a régióban modellértékűnek tartják a voksolást, amely „világosan megmutatta Palesztina népének demokrácia iránti elkötelezettségét” – adta hírül az EP sajtószolgálata.

A szöveg szerint „az EU és más nemzetközi adományozók támogatása alapvető fontosságú a palesztin nép alapvető szükségleteinek kielégítéshez”, a parlament szerint azonban az EU csak akkor lesz továbbra is a Palesztin Nemzeti Hatóság legfőbb segélyezője, ha az új kormány világosan elítéli az erőszakot és elismeri Izraelt.

Az EP „tiszteletben tartja a választások eredményét, és tudomásul veszi a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász azon elkötelezettségét, hogy olyan új kormányt hozzon létre, amely tiszteletben tartja a nemzetközi szabályokat, és elutasítja az erőszakot”. A képviselők arra kérik „az új palesztin parlamentet és jövőbeli kormányt, valamint az izraeli parlamentet és kormányt, hogy vállalják a helyzettel kapcsolatos kötelezettségeiket”.

Az EP úgy véli, hogy „a Kelet-Jeruzsálem feletti vita a konfliktus egészének részét képezi, és továbbra is tárgyalási téma, különösen a két fél között”. A parlament „felszólít a palesztin lakosokkal szembeni hátrányos megkülönböztetés megszüntetésére és a kelet-jeruzsálemi palesztin intézmények újbóli megnyitására”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik