Nagyvilág

Irán továbbra is ellenáll

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerint hazája ellenáll a rá nehezedő nemzetközi nyomásnak, és nem adja fel békés célú nukleáris programját.

Mindazok, akik nukleáris fegyverkészlettel rendelkeznek, összegyűlnek, döntéseket hoznak, és azt hiszik, hogy az iráni nép aláveti magát a döntéseiknek. Azt mondom az állítólagos szuperhatalmaknak: az iráni nemzet 27 évvel ezelőtt függetlenné vált, önmaga dönt nukleáris ügyben, és ellenáll mindaddig, míg beteljesíti e jogát – közölte az iráni elnök Busehr városában, több ezer főnyi tömeg előtt mondott beszédében, amelyet az iráni állami televízió egyenes adásban sugárzott.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa csütörtökön ül össze Bécsben az iráni nukleáris dosszié ügyében, és várhatóan a BT elé utalja azt.

Ahmadinezsád, mintegy válaszképpen az amerikai elnöknek az unió helyzetéről szerdára virradóra Washingtonban elhangzott beszédére, kijelentette: “a közeljövőben a népek bírósága elé állítják” George Busht.

Az amerikai elnök beszédében “kis klerikális elitnek” nevezte az iráni vezetést, amely “elszigeteli és elnyomja a népét”. Az iráni államfő ezzel szemben azokat támadta, “akik könyékig mártják kezüket a népek vérében, akik mindenütt ott vannak, ahol elnyomó háborúk folynak, akik Ázsiában és Afrikában háborúkat robbantanak ki, és milliószámra ölik az embereket.” Ahmadinezsád azt állította, hogy az Egyesült Államok robbantotta ki a 60 millió halálos áldozatot követelő második világháborút is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik