Nagyvilág

Továbbra sincs meg az eltűnt magyar

Továbbra sem ismert a beomlott födémszerkezetű lengyel csarnokban eltűnt magyar galambász sorsa.

A chorzówi városban történt tragédiának a legfrissebb adatok szerint 62 halálos áldozata volt. A magyar férfi neve négy lengyel állampolgáréval együtt szerepelt hétfő este a sziléziai vajdaság rendőrségi honlapján. Nagyiványi Zoltán krakkói magyar főkonzul hétfő délelőtt úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy Katowice-Chorzówba érkezett az eltűnt férfi néhány családtagja, akik Bende Árpád krakkói konzullal a tragédia helyszínén tartózkodnak.

A katasztrófa miatt Lech Kaczynski lengyel államfő háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin házelnök részvétét fejezte ki Kaczynsi államfőnek, Kazimierz Marcinkiewicz kormányfőnek, illetve Marek Jureknek és Bogdan Borusewicznek, a szejm és a szenátus elnökének.

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügy-miniszter közölte: a tetőomlásnak 62 halálos áldozata volt; korábban még 67 halottról számoltak be a hatóságok. A miniszter szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy további holttestek vannak a romok alatt. “Nem jelenthető ki teljes biztonsággal, hogy valamennyi áldozatot kiemelték” – mondta Zbigniew Ziobro.

A lengyel hatóságok hétfő délutánig 59 holttestet azonosítottak, közöttük hét külföldi – két szlovák, két cseh, illetve egy holland, egy belga és egy német – állampolgárt. A miniszter bírálta a chorzówi kiállítást szervező céget. “Több vészkijárat is zárva volt szombaton, a menekülők és a mentők ablakokat és ajtókat törtek ki” – mondta. “Folyik annak megállapítása, hogy ez a helyzet szerepet játszott-e a tragédia áldozatainak magas számában” – közölte a katowicei ügyészség szóvivője.

Ziobro az újságírók előtt bemutatott egy 10 centiméter vastag jégdarabot is, amelyet a tetőn találtak. A tető nagy részét vastag jégréteg borította – mondta a miniszter, aki szerint naiv dolog lenne azt állítani, hogy a tető állapota nem befolyásolta a történteket. A katasztrófát feltevések szerint a tetőn felhalmozódó nagy mennyiségű hó- és jégtömeg okozta. A lengyel média hétfőn több lehetséges okot is megemlített – így a külső és a belső hőmérséklet közötti különbséget, a zene okozta rezonanciát és a bányavidéken gyakori földmozgást. A lengyel kormány hétfőn elrendelte egyes épületek bezárását és az épületek kezelésének megszigorítását.

A mentők hétfőn még egyszer utoljára átvizsgálták a romokat, bár már vasárnap déltől kizárták, hogy túlélőkre találjanak az előző éjjel mért mínusz 17 Celsius-fokos hideg után. Artur Warzecha, Katowice alprefektusa elmondta, hogy a mentőkutyák sem találtak újabb holtesteket: öt helyen is jeleztek, de a kutatás során csak vérnyomokat találtak.

Marek Uhlir, a cseh egészségügyi minisztérium illetékese közölte: a cseh kormány kész 800 liter vérplazmát küldeni Lengyelországba a katasztrófa sérültjei számára; a vérplazmát szükség esetén helikopterrel szállítanák Katowicébe. Vasárnap a cseh kórházak segítséget ajánlottak fel a lengyel kórházaknak, az orvosok és a nővérek pótlólagos éjszakai műszakot tartottak a vérplazma előkészítésére. A katasztrófában mintegy 140-en sérültek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik