Nagyvilág

Meghalt a századik brit katona Irakban

A háború kezdete óta a századik brit katona halt meg kedden Irakban. Az iraki brit kontingensnek egy napon belül ez a második embervesztesége. Mindkét katona a Sivatagi Patkányok páncélos dandár kötelékében szolgált, egyikükkel golyó, a másikkal pedig pokolgép végzett.

Az iraki háború kezdete óta a századik brit katona vesztette életét robbantásos merényletben az ország fő déli kikötője, Umm Kaszr közelében, mely egyike volt az első városoknak, melyeket a brit haderő 2003 májusában elfoglalt – tájékoztatott a brit védelmi minisztérium A detonációban több más brit katona is megsérült.

A kedden meghalt katona a brit szárazföldi hadsereg egyik legnagyobb ütőerejű egysége, a 7. páncélos dandár – vagyis a hírhedt Sivatagi Patkányok – kötelékében szolgált, csakúgy, mint előző nap elesett bajtársa – írja a BBC.

A hétfői haláleset a déli Maiszan tartományban történt: kézifegyverekből leadott lövések sebesítettek meg járőrözés közben egy 22 éves brit katonát, aki később belehalt sérüléseibe. Az eddigi száz brit halálos áldozatból 77 -en harcok során, 23 -an pedig betegség, baleset, vagy egyéb okok miatt vesztették életüket.

Nagy-Britannia annak idején 45 ezer fős haderővel vonult fel Irakban; a folyamatos létszámcsökkentés nyomán brit kontingens jelenleg mintegy 8 ezer főt számlál. A háború 2003-as kezdete óta mintegy 230 brit harci alakulatot ért támadás.

A brit haderő az ország síiták lakta déli részét ellenőrzi; itt általában jóval nyugodtabb a helyzet, mint az amerikai megszállási övezetekben. Az amerikai hadsereg már kétezernél is több katonát vesztett az iraki háború 2003. márciusi kezdete óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik