Nagyvilág

Ismét fenyegetőzik Teherán

Teherán bejelentette, hogy megtiltja nukleáris létesítményeinek előre be nem jelentett ellenőrzését, és felújítja további nukleáris kutatásait, ha az ENSZ BT elé viszik az iráni atomprogram ügyét.

Ha a Biztonsági Tanácsot tájékoztatják az ügyről vagy az magához veszi az iráni nukleáris dossziét, a parlament döntésének megfelelően arra kényszerülünk, hogy felhagyjunk az önként meghozott intézkedésekkel, és ne tartsuk tovább magunkat a kiegészítő jegyzőkönyvhöz, amely lehetőséget teremt az iráni atomprogram előre be nem jelentett ellenőrzésére – mondta Ali Laridzsani, a kérdés fő iráni felelőse, a legfelső nemzetbiztonsági tanács titkára.

A londoni nyilatkozat elsődleges üzenete az, hogy Európa nem képes rendezni az iráni nukleáris kérdést. Más megoldást kell keresnünk tehát a probléma békés rendezésére” – idézte az iráni hírügynökség a politikust.

Laridzsani figyelmeztette a Nyugatot: “ha ezen országok minden eszközt felhasználnak arra, hogy leállítsák nukleáris kutatóprogramunkat, számítaniuk kell arra, hogy Irán is használni fogja minden lehetőségét a térségben.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik