Nagyvilág

Brüsszeli figyelmeztetés Szaúd-Arábiának

Peter Mandelson kereskedelmi uniós biztos figyelmeztette Rijádot, hogy a Kereskedelmi Világszervezet bírósága előtt kell felelnie, ha a karikatúrabotrány miatt bojkottálja Dánia termékeit.

Egész komoly diplomáciai és kereskedelmi botrány dagadt abból a dán lapban nemrég megjelent karikatúrából, amely többek közt egy turbánjába rejtett bombával ábrázolja Mohamed prófétát. Tüntetések voltak több muszlim országban, Líbia bejelentette, hogy bezárja koppenhágai nagykövetségét és Szaúd-Arábia bojkottra szólított fel Dánia exporttermékeivel szemben.

Peter Mandelson kereskedelmi uniós biztos kedden figyelmeztette az arab királyságot, hogy ha Dániát bojkottálja, az Európai Uniót bojkottálja, amit Brüsszel nem fog eltűrni. Mandelson szóvivője világossá tette, hogy Rijádnak a Kereskedelmi Világszervezet bírósága előtt kell felelnie, ha bojkotthoz folyamodik. A WTO-szabályok nem engedélyezik a kereskedelem ilyen természetű, spontán és egyoldalú korlátozását.

A bojkott hatását ugyanakkor más most megérezte több dán vállalat is a Financial Times összefoglalója szerint. A dán külügyminisztérium felszólította a külföldre utazó dán állampolgárokat, hogy jobban teszik, ha elkerülik Szaúd-Arábiát. Szaúd-Arábia a Perzsa-öböl egyik legkonzervatívabb monarchiája, ahol az iszlám egy rideg, puritán vállfaját, a vahabizmust gyakorolják. Az iszlám egyébként tiltja az emberábrázolást, Mohamed lerajzolása pedig egyenesen istenkáromlásnak minősül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik