Nagyvilág

Nem keresnek túlélőket Lengyelországban

Vasárnap délutánra a hatóságok feladták a reményt, hogy még túlélőkre bukkannak. A Katowice-Chorzówban történt baleset során eltűnt magyar férfi sorsa továbbra is ismeretlen.

A szlovák külügyi szóvivő vasárnap esti sajtótájékoztatóján nem vállalkozott a szlovák hírügynökségek által varsói forrásokra hivatkozva közölt halálhírek hivatalos megerősítésére, továbbra is csak két eltűnt és két sérült szlovák állampolgárról beszélt – jelentette Keszeli Ferenc, az MTI tudósítója.


A sziléziai iparvidéken, Varsótól megközelítőleg 300 kilométerre délre fekvő, Katowicével gyakorlatilag egybeépült településen szombat délután fél hat tájban szakadt le a kiállítócsarnok tetőzete, ahol – a kiállítás honlapja szerint – 120 kiállító, köztük belga, holland, német, ukrán és lengyel szervezetek részvételével – postagalamb-kiállítást tartottak.


A baleset helyszínén rendőrök, tűzoltók, katonák és egy közeli bánya munkásai, összesen csaknem ezer fő kutatott túlélők után egész éjjel a mínusz 15 Celsius-fokot is elérő hidegben. A területi tűzoltóparancsnok, a mentésben segítő egyik orvos és mások is egybehangzóan azt mondták: a kemény fagy miatt gyakorlatilag csodával lenne egyenlő, ha túlélőt találnának. A katasztrófának a legfrissebb értesülések szerint legkevesebb 67 halálos áldozata és 160 sérültje van.


Eltűnt egy magyar


A krakkói magyar konzul, Bende Árpád elmondta: továbbra sem lehet tudni, hogy mi történt azzal a magyar férfival, aki egy belga cég képviseletében vett részt a katowicei sportgalamb-kiállításon. Nagyiványi Zoltán hétfő délelőtt úgy tájékoztatott, hogy Katowice-Chorzówba érkezett az eltűnt férfi néhány családtagja, akik Bende Árpád krakkói konzullal a tragédia helyszínén tartózkodnak.


A Magyar Postagalamb Sportszövetség elnöke úgy tudja, nincs magyar áldozata a balesetnek. Bárdos István, aki időközben hazaérkezett Chorzówból, közölte: a háromtagú magyar delegáció tagjai jól vannak, a kiállításon nem találkoztak más magyarral.


Nemzeti gyász

Lech Kaczynski lengyel államfő a katasztrófa miatt nemzeti gyászt rendelt el – közölte az elnöki hivatal. Ludwik Dorn lengyel belügyminiszter vasárnap elrendelte a középületek tetőzetének a hótól való megtisztítását. A miniszter valószínűsítette, hogy a chorzówi tetőbeomlást a tetőszerkezeten felgyülemlett hó okozta, a kiállítótermet üzemeltető vállalat szerint viszont az épületet hómentesítették. A miniszter közölte: a tél eleje óta összesen 14 középület omlott össze a hó súlya alatt.

XVI. Benedek pápa vasárnapi úrangyala imájában közölte: imádkozik a szerencsétlenség 66 halálos áldozatáért és sérültjeiért. “Isten irgalmába ajánlom az elhunytakat, és lélekben családjukkal és a sérültekkel vagyok” – mondta a katolikus egyházfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik