Nagyvilág

Az EU a palesztin győztesről tárgyal

Az Európai Unió Hamaszhoz való viszonyáról tárgyalnak Brüsszelben az EU külügyminiszterei. A tanácskozást azután hívták össze, hogy az unió által terrorista szervezetnek tartott Hamasz nyerte meg a múlt heti palesztin választásokat.

A Hamasz iszlám szervezetnek meg kell változtatnia módszereit, el kell fogadnia, hogy az erőszak összeegyeztethetetlen a demokráciával, s el kell ismernie Izraelt – jelentette ki Brüsszelben Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az EU-tagállamok külügyminiszterei – közöttük Somogyi Ferenc, a magyar diplomácia vezetője – hétfőn Brüsszelben szokásos havi tanácskozásukra ültek össze. Ezen több EU-tagállam külügyminisztere sürgette: a Hamasz tegye egyértelműbbé álláspontját arról, milyen politikát kíván folytatni hatalomra jutva, s vigye tovább a békefolyamatot Izraellel.

Bernard Bot holland külügyminiszter ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az EU-nak semmi köze nem lehet egy olyan rendszerhez, amely terrortámadásokat helyez kilátásba. Ugyanakkor hozzátette: az Európai Uniónak szerinte nem kell azonnal döntéseket hoznia arról, miként viszonyuljon a Hamaszhoz, még van 3-4 hetük erre. Bot reméli, a Hamasz elég bölcs lesz ahhoz, hogy megváltoztassa eddigi politikáját – írja a CNN.

A radikális palesztin szervezet – amely 2003 óta rajta van a terrorista csoportokról összeállított “EU- feketelistán” – mindeddig elutasította saját fegyveres erejének leszerelését, illetve Izrael elismerését. Ugyanakkor arra késznek mutatkozott, hogy hosszú távú tűzszünetet kössön a zsidó állammal, s tavaly február óta – saját bevallás szerint – nem követett el újabb öngyilkos merényleteket izraeli célpontok ellen.

A segélyek sorsa

A brüsszeli külügyminiszteri tanácskozáson fontos kérdés lesz az is, mi legyen a palesztinoknak juttatott EU- támogatás sorsa. Ennek keretében tavaly az Európai Unió 280 millió eurót adott (bár ennek egy részét még nem folyósították), s az idei évre csak az EU-bizottság 250 millió eurót tervezett e célra. Brüsszel 2005-ben ENSZ-szervezetek közvetítésével folyósított 250 millió euró segélyt. Ezen felül az egyes tagállamok külön-külön is adnak segélyeket a palesztinoknak.

A Hamasz hétfőn arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy ne állítsák le a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatást. Az Európai Unióhoz intézett gázai üzenetében Iszmáil Hanije, aki a Hamasz listavezetőjeként indult a választásokon, kérte “a palesztin nép prioritásainak megértését, valamint a szellemi és pénzügyi támogatás folytatását annak érdekében, hogy a térség inkább a stabilitás, mintsem az ínség és a feszültség irányába mozduljon el”.

Angela Merkel német kancellár ugyanakkor elképzelhetetlennek mondta mind Németország, mind az EU számára, hogy továbbra is pénzeket folyósítsanak a Palesztin Hatóságnak, ha ez utóbbi nem ismeri el Izraelt, és nem mond le az erőszakról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik