Nagyvilág

Bulgária elmarad a felkészülésben

Egy vasárnap nyilvánosságra hozott jelentés szerint Bulgária elmarad az európai uniós tagságra történő felkészülésben.

A szófiai Nyílt Társadalom Intézete által készített értékelés azt tekintette át, hogy milyen előrelépést ért el Bulgária azokon a területeken, melyeken – az Európai Bizottság októberi monitoringjelentése szerint – további erőfeszítések szükségesek. Az EU végrehajtó testülete tavaly ősszel öt ilyen területet azonosított: szolgáltatásnyújtás szabadsága, vállalati jog, mezőgazdaság, regionális politika, bel- és igazságügyek.

A szófiai intézet értékelése szerint Bulgáriának még van esélye arra, hogy a 2007. január 1-jére tervezett csatlakozás előtt teljesítse a kritériumokat, ám ehhez fokozni kell az erőfeszítéseket a felkészülésben a mezőgazdaság és a bel- és igazságügy területén. A jelentés ugyanakkor megjegyzi azt is, hogy más területeken jól halad a vállalt kötelezettségek teljesítése.

A jelentés azt mutatja, hogy a tervezett intézkedések megfelelőek, az elfogadásuk üteme magas, ám a végrehajtás minősége aggodalmakat kelt – vélekedett Georgi Sztojcsev, a szófiai Nyílt Társadalom Intézete igazgatója. A dokumentumot vasárnap adták át Meglena Kuneva Európa-ügyi miniszternek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik