Nagyvilág

Szaddám kivonult a tárgyalóteremből

A Szaddám ügyében ítélkező rendkívüli iraki törvényszék új elnöke, a kurd Rauf Rasid Abdel Rahman a tárgyalást megnyitva közölte a védelem képviselőivel, hogy nem enged meg politikai nyilatkozatokat. Ez a bíróság nem politikai beszédek színhelye – szögezte le. A bíróra nagy nyomás nehezedik, miután elődjét, Rizkar Amint a kormány azzal vádolta, hogy nem volt elég határozott a rendkívül harcosan fellépő Szaddámmal és hét vádlott-társával szemben.

Néhány perccel a tárgyalás megkezdése után Abdel Rahman kiutasította a teremből Barzan Ibrahim al-Haszan at-Tíkritit, a titkosszolgálat volt főnökét, mert nem volt hajlandó nyugton maradni és szidalmazta a bíróságot. A védelem tiltakozott és kilátásba helyezte, hogy elhagyja a termet, mire a főbíró közölte, ha megteszik, a következő tárgyalásokon már nem vehetnek részt.

Hálil ad-Dulaimi, a védelem vezetője “törvénytelennek” és “az amerikaiak irányítása alatt állónak” nevezte a bíróságot, és társaival együtt elhagyta a tárgyalótermet. Amikor több vádlott is felállt, Abdel Rahman felszólította a biztonsági őröket, ültessék le őket.

Ki akarok menni – közölte Szaddám Huszein a bíróval. Akkor menjen ki – válaszolta a bíró, mire Szaddám közölte: ő 35 évig irányította Irakot, hogyan lehet, hogy csak úgy kivezetik a teremből. Ön akart távozni – válaszolta Abdel Rahman. Szaddám ekkor Taha Jaszin Ramadan, egykori alelnöke társaságában elhagyta a termet. A rend helyreállítása után a főbíró hivatalból jelölt ki ügyvédeket a tárgyalás végéig, amely tanúk kihallgatásával folytatódott.


Szaddám kivonult a tárgyalóteremből 1

´Ki akarok menni´ (AP)

Szaddám Huszeinnek és alvezéreinek Dudzsail síita falu 148 lakosának lemészárlása miatt kell felelniük az októberben kezdődött perben; a tisztogatást a volt elnök egy 1982-es, konvoja elleni merényletkísérlet megtorlásaként rendelte el.

Látszatper Bush, Blair és Saron ellen

Nemzetközi emberjogi aktivisták és a Szaddám Huszein védelmében részt vevő ügyvédek bejelentették: látszatpert indítanak George Bush amerikai elnök, Tony Blair brit és Ariel Saron izraeli kormányfő ellen az Irakban és a palesztin területeken elkövetett “háborús bűnök” miatt.

A kétnapos per pénteken kezdődik Kairóban, a vád vezetője Ramsey Clark volt amerikai igazságügy-miniszter lesz, aki maga is részt vesz Szaddám védelmében – közölték a szervezők.

Az eseményt a kairói székhelyű Arab Jogászok Szövetsége támogatja, és több nemzetközi jogász és emberjogi aktivista, közöttük Ahmed Ben Bella volt algériai elnök és Mahathir Mohamad volt malajziai kormányfő is részt vesz rajta. A tárgyaláson – ha egészségi állapota engedi – Nelson Mandela volt dél-afrikai államfő elnököl majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik