Nagyvilág

Solana nem tárgyalna a Hamasszal

Az Európai Unió részéről egyelőre kizárt minden politikai kapcsolat a Hamasszal; egy terrorcsoport nem lesz attól legitim, mert megnyerte a választásokat – hangsúlyozta Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A Le Monde című francia lapnak adott interjújában Solana elmondta: az Európai Parlament és a washingtoni Carter Alapítvány megfigyelői megállapították, hogy a palesztin parlamenti választásokon minden rendben zajlott. Lehetett számítani a Hamasz előretörésére, de valamennyi megfigyelőt váratlanul ért az elsöprő győzelem, amely a nagyon jó kampánynak, valamint a Fatahon belüli megosztottságnak és a korrupciónak köszönhető.

A politikus szerint az amerikaiak és az európaiak jelenleg azonos álláspontot képviselnek: elismerik a választások érvényességet, de úgy vélik, hogy a demokrácia nem egyeztethető össze az erőszakkal és a terrorizmussal. Az EU nem fogadhatja el, hogy egy palesztin párt ne ismerje el Izraelt, ezért meg kell várni a Hamasz első nyilatkozatait – hangsúlyozta Solana.

Hozzátette: A Hamasz egyelőre rajtamarad az Európai Unió terrorista szervezetekről készített listáján, amelyre 2003-ban került fel. Kizárta annak lehetőségét, hogy politikai kapcsolatfelvétel történjen a Hamasz és az EU között.

A Hamasz választási győzelmével kapcsolatban az EU várhatóan a jövő hét elején alakítja ki hivatalos álláspontját az uniós külügyminiszterek találkozóján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik