Nagyvilág

Legkevesebb 65 halott Lengyelországban

Legkevesebb hatvanöt ember halt meg a dél-lengyelországi Chorzówban, ahol szombat este beszakadt egy kiállítási csarnok teteje; a födém feltehetően a hó súlya alatt roppant meg.

A tűzoltóság szóvivője, Jaroslaw Wojtasik vasárnap reggel megerősítette, hogy a halálos áldozatok száma hatvanöt, de megjegyezte, hogy ez a szám sajnos még növekedhet. Több mint száznegyvenegy személy megsérült, közülük 123-at még mindig kezelnek a térség 23 kórházában – tette hozzá az egyik katowicei illetékes. A hatóságok közölték, hogy a halottak között külföldiek is vannak, köztük egy belga és egy német állampolgár. A kórházak öt német, több cseh, valamint egy-egy szlovák és belga sérültet jelentettek.

A varsói magyar nagykövetség ügyeletese elmondta: eddig nem tudni magyar áldozatokról, sérültekről. Bende Árpád krakkói konzul folyamatos kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal.

Janusz Skulich, a helyi tűzoltóság főparancsnoka szerint “a nullához közeli” annak az esélye, hogy élőket találjanak a romok alatt. A hatóságok már korábban jelezték, hogy nagy problémát okoz a mentőknek a térségben uralkodó mínusz 15-17 fokos hideg, és a romok között rekedteket fagyhalál fenyegeti, ha nem tudnak időben segíteni rajtuk.

A sziléziai iparvidéken, Varsótól megközelítőleg 300 kilométerre délre fekvő, Katowicével egybeépült településen szombat délután fél hat tájban történt a baleset.

A 150×200 méter alapterületű csarnokban mintegy 700 ember fér el, de a katasztrófa idején ennél kevesebben tartózkodtak az épületben, ahol éppen postagalamb-kiállítást tartottak.

Az eseményre a házigazda lengyeleken kívül egyebek közt Belgiumból, Hollandiából, Németországból és Ukrajnából érkeztek kiállítók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik