Nagyvilág

Túszokról készült felvételt sugárzott az al-Dzsazíra

Két hónapja Irakban elrabolt négy nyugati békeaktivistáról mutatott be videofelvételt szombaton az al-Dzsazíra katari központú arab nyelvű hírtévé.

Az 55 másodperces felvételen, amelyen január 21-i dátum szerepel, az a két kanadai, valamint egy-egy brit és amerikai állampolgár látható, akiket november 26-án hurcoltak el Bagdad egyik nyugati peremvárosából. Az emberrablók – akik magukat egy eddig ismeretlen, az Erényes Hidak Kardjai nevet viselő csoporthoz tartozónak mondják – a felvételhez mellékelt közleményben azzal fenyegetőznek, adnak még egy “utolsó esélyt” az amerikai és az iraki hatóságoknak arra, hogy “szabadon engedjenek minden iraki rabot”, máskülönben végeznek mind a négy tússzal.

Az al-Dzsazíránál nem voltak hajlandók elárulni, hogyan jutott a birtokukba a szalag. A Chicago központtal működő Keresztény Béketeremtő szervezet aktivistáit, akik az amerikai és iraki erők által fogva tartott iraki őrizetesek ellen elkövetett esetleges jogsértéseket vizsgálták Irakban, elrablásuk előtt iraki és nyugati biztonságiak többször is figyelmeztették arra, hogy óriási veszélynek teszik ki magukat azzal, hogy testőrök nélkül mászkálnak szerte Bagdadban és annak környékén.

Irakban több mint 250 külföldi esett emberrablás áldozatául az arab ország elleni háború 2003-as megindítása óta, a túszul ejtettek közül legalább 39 embert fogva tartóik megöltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik