Nagyvilág

Partnerségre törekszik a Hamasz a többi palesztin szervezettel

Partnerségre törekszik a többi palesztin szervezettel a Hamasz - jelentette ki damaszkuszi sajtókonferenciáján Háled Masaal, a palesztin választásokon győztes szélsőséges iszlám csoport politikai vezetője.

A szíriai száműzetésben élő Masaal három célkitűzést vázolt a Hamasz előtt: a Palesztin Hatóság reformját, az Izraellel szembeni ellenállás fenntartását, valamint “a palesztin ház újraszervezését”. “Sikeresek leszünk a politikában, a reformokban, mint ahogy sikeresek voltunk az ellenállásban. Népünk minket választott és teljesítjük kötelességünket” – jelentette ki a Hamasz-vezető, aki egyúttal köszönetet mondott Mahmúd Abbász palesztin elnöknek a választások megszervezéséért.

Partnerséget ajánlott a Fatahnak és minden palesztin szervezetnek, ígéretet tett arra, hogy egyetlen palesztin frakciót sem mellőznek. Ugyanakkor megfenyegette azokat, akik akadályozni akarnák a kormány munkáját csak azért, mert kikerültek belőle.

Egyúttal közölte, hogy szervezete kész egyesíteni a különböző fegyveres csoportokat, beleértve a Hamasz harcosait, hogy hadsereget hozzanak létre, amely “megvédi a palesztin népet az agressziótól.” A Hamasz-vezető ígéretet tett arra, hogy munkálkodni fog az izraeli börtönökben fogva tartott 9000 palesztin szabadon bocsátásáért.

Masaal felszólította a világ államait, hogy tartsák tiszteletben a palesztin parlamenti választások eredményét. Ennek kapcsán támadta az Egyesült Államok és Izrael álláspontját. “A világ hangoztatta a demokrácia jelszavát, most pedig tiszteletben kell tartania a demokrácia eredményeit. Ha meg akarják büntetni a palesztin népet a demokrácia gyakorlása miatt, akkor az amerikai kormányzatnak meg kellene büntetnie az amerikai népet azért, mert George Busht választotta elnöknek” – mondta Háled Masaal.

Közben Iszmáil Hanije, a Hamasz választási listavezetője elutasította, hogy a szervezet letegye a fegyvert és lemondjon az erőszakról annak érdekében, hogy a Palesztin Hatóság továbbra is kapjon külföldi segélyeket. “A külföldi segélyek nem válhatnak a zsarolás eszközeivé népünk, a Hamasz és az ellenállás számára” – szögezte le Hanije, és megerősítette: a szervezet megtartja fegyvereit és továbbra is szembeszáll az izraeli megszállással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik