Nagyvilág

Első akciójára készül az uniós haderő

Az Európai Unió elvben kész csapatokat küldeni a Kongói Demokratikus Köztársaságba az ottani, néhány hónapon belül esedékes választások biztonságának garantálására, de bármiféle döntés előtt még jó néhány kérdést pontosítani kell.

Benita Ferrero-Waldner, az EU-bizottság külügyi biztosa elmondta: a jövő hét elején EU-szakértőkből álló csoport utazik a helyszínre a helyzet felmérésére, egy esetleges csapatkiküldés előkészítésére.

Erőszakos akcióktól tartanak

A fejlemények hátterében az ENSZ áll, amely néhány héttel ezelőtt kérdést intézett Brüsszelhez. Azt tudakolta, hogy vajon az Európai Unió adott esetben kész lenne-e egy gyorsan bevethető erőt a Kongói Demokratikus Köztársaságba küldeni a már ott állomásozó, mintegy 16 ezer fős ENSZ-békefenntartó misszió megerősítésére, ha a legkésőbb június végéig megrendezendő választásokon súlyos incidensek robbannának ki.

A hatalmas, korábban éveken át polgárháborútól sújtott afrikai államban 40 év óta most először tartanak majd igazi voksolást, és sokan tartanak attól, hogy a szavazást egyes erők erőszakos akciókkal próbálják majd megzavarni. Ez komoly veszély: a kongói ENSZ-erőket amúgy is gyakran érik támadások, legutóbb például e hét hétfőjén 8 guatemalai békefenntartót öltek meg egy rajtaütésben fegyveresek az ország Ugandával határos térségében.

Jöhet a tűzkeresztség?

Karel De Gucht belga külügyminiszter 10 napja New Yorkban, az ENSZ illetékeseivel tárgyalva felvetette, hogy az EU erre a célra riadókészültségbe helyezhetné most létrejövő új közös katonai erejének egy részét, egy vagy két úgynevezett harccsoportot (azaz 1500–3000 embert).

Ám egy magas rangú EU-illetékes most úgy nyilatkozott, egyelőre elsietett lenne erről beszélni: mindenképp meg kell várni a Horst-Heinrich Brauss német tábornok vezette helyzetfelmérő csoport útjának végét, az arról készítendő jelentést. Ha a harccsoportokat – amelyeket éppen azért állít fel az EU, hogy gyorsan tudjon reagálni minden konfliktusveszélyre – valóban bevetnék a Kongói Demokratikus Köztársaságban, akkor ez lenne az Európai Unió új haderejének tűzkeresztsége, első katonai akciója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik