Nagyvilág

USA: a Hamasz terrorszervezet

Az Egyesült Államok álláspontja változatlan: továbbra is terrorszervezetnek tekinti a Hamasz palesztin szélsőséges mozgalmat.

Ezt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter jelentette ki csütörtökön a svájci Davosban. Mint mondta az USA álláspontja fennáll, függetlenül attól, hogy az iszlámista szervezet a jelek szerint győzelmet aratott a palesztin törvényhozási választásokon.

“Nem lehet egyik lábbal a politika, míg a másikkal a terror talaján állni” – fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője, aki a Világgazdasági Fórumon vesz részt az alpesi üdülőhelyen. “A palesztin nép nyilvánvalóan a változásra szavazott, de hiszünk benne, hogy a béke és egy békés élet iránti vágyuk változatlan” – mondta a külügyminiszter egy videokonferencián.

Condoleezza Rice szavai szerint e célok eléréséhez le kell mondani az erőszakról és a terrorizmusról, s el kell ismerni Izrael jogát az állami léthez. Az amerikai külügyminiszter tervek szerint hétfőn Londonban találkozik a közel-keleti kvartett másik három tagja, vagyis az ENSZ, Oroszország és az Európai Unió képviselőivel, hogy megvitassák a palesztin választások nyomán előállt helyzetet.

Rice előzőleg telefonon Washington változatlan támogatásáról biztosította Mahmúd Abbász palesztin elnököt és politikáját. Abbász pártja, a Fatah minden jel szerint kisebbségbe szorult a palesztin parlamentben az iszlámista Hamasszal szemben.

Irán közben üdvözölte a Hamasz parlamenti választási győzelmét. A teheráni külügyminisztérium szóvivője szerint a palesztin nép a Hamaszra adott többségi szavazatokkal az Izraellel szembeni ellenállás folytatása mellett döntött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik