Nagyvilág

Nincs külföldi áldozata a montenegrói vonatbalesetnek

Nincsenek külföldi állampolgárok a Montenegróban történt súlyos vasúti szerencsétlenség azonosított áldozatai között, de a katasztrófának volt egy magyar sérültje, aki csodával határos módon csupán horzsolásokkal vészelte át a zuhanást a harmincméteres szakadékba.

Miodrag Pavlicic montenegrói egészségügyi miniszter, összegezve az eddig ismert tényeket, azt mondta kedden, hogy a balesetben 44 személy – közöttük öt gyerek – vesztette életét. A 198 sérült közül 105 gyerek volt, közülük 32-en kórházi kezelésre szorulnak. A miniszter szerint 13 sérültnek válságos az állapota.

A Bijelo Polje és Bar között közlekedő személyvonat a Podgoricától 15 kilométerre északkeletre fekvő Bioce falunál siklott ki hétfő este, és négy, utasokkal teli kocsija a Moraca folyó 30-50 méter mély kanyonjába zuhant.

Eddig negyven halottat azonosítottak, Pavlicic szerint közöttük nem voltak külföldi állampolgárok. A halálos áldozatoknak majd a fele Bijelo Poljéba való. A sérült utasok között azonban volt egy magyar állampolgár, aki csodával határos módon csupán horzsolásokat szenvedett, saját lábán jött ki a szakadékba zuhant vonatból, majd segített a többieknek kiszabadulni a roncsok közül.

Nagyon valószínűnek tűnik, hogy a fékrendszer okolható Montenegró történelmének legsúlyosabb katasztrófájáért, de a helyi vasúttársasági illetékesei szerint a meghibásodás ellenére a baleset nem történt volna meg, ha a vonatvezető és a szerelvény személyzete minden tekintetben betartja az előírásokat.

A vonat állítólag magától indult meg a lejtőn, amikor vezetője kiszállt, hogy megnézze az észlelt fékhibát. A vonatvezetőt őrizetbe vették. A szerelvényt hét hónappal ezelőtt javították egy nagybecskereki vállalatnál, még nem járt le a garanciális időszak. A magyar túlélő elmondásából arra lehet következtetni, hogy nemcsak a vonat személyzete, hanem az utasok is tudhatták azt, hogy meghibásodott a szerelvény.

A baleset miatt lemondott Andrija Lompar közlekedési miniszter és Ranko Medenica, a vasúttársaság vezérigazgatója. Több vállalat, intézmény, párt és magánszemély pénzadományokat ajánlott fel az áldozatok hozzátartozóinak, emiatt a montenegrói kormány ezért külön bankszámlát nyitott a gyászoló rokonoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik