Nagyvilág

Megkezdődtek a palesztin választások



Megkezdődtek a palesztin választások 1

Egy Hamasz nagygyűlés a választások előtt. (Fotó: AP)

A több mint ezer ciszjordániai és gázai-övezeti választóhelyiség hat 6 órakor nyit, és este 18 órakor zár. A megszállt és annektált Kelet-Jeruzsálemben postahivatalokban, illetve egy közeli elővárosban felállított szavazóhelyiségekben szavazhatnak. A mintegy 1,4 millió választópolgár 11 országos pártlistára és 414 egyéni jelöltre adhatja le voksát. A palesztinok történelmük során másodszor választanak parlamentet maguknak.

A most leköszönő 88 fős palesztin parlamentet, amelyben a fő palesztin nacionalista párt, a Fatah van többségben, 1996-ban választották meg. Az új parlament immár 132 tagú lesz, s a választásokon először indulnak több radikális szervezet, köztük a Hamasz képviselői.

A voksolás tisztaságára mintegy 900 külföldi megfigyelő ügyel. A rendet 13 ezer kivezényelt palesztin rendőr igyekszik fenntartani. A főbb palesztin fegyveres csoportok előzőleg megállapodtak abban, hogy a választás napján szavatolják a nyugalmat.

A Fatah győzelmét várják

A legfrissebb közvélemény-kutatások azt jósolták, hogy a szavazáson a Fatah, illetve a Hamasz rendkívül szoros párharca várható. Egy kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint ugyan a Fatah győzelme várható, de a végeredmény nagyon szorosnak ígérkezik, a Fatah 59, míg a Hamász 54 mandátumot szerezhet.

A Hamász jó választási szereplése esetén előfordulhat, hogy a radikális szervezet – története során először – csatlakozik a palesztin kormányhoz. Izraeli tisztségviselők viszont arra figyelmeztettek, hogy a több tucat öngyilkos merénylet hátterében álló és a zsidó állam elpusztítását hivatalosan céljai közé soroló Hamasz győzelme a közel-keleti béketeremtés végét jelenthetné.

Az Egyesült Államokat szintén aggasztja az általa a terrorista szervezetek közé sorolt Hamasz esetleges győzelme. Az Európai Unió – nevük elhallgatását kérő diplomaták szerint – csak az eredmények ismeretében dönt majd a Hamasszal szembeni magatartásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik