Nagyvilág

Tavaly 2,2 millióval nőtt a munkanélküliség

Tavaly rekord számú, 192 millió munkaképes korú ember volt munka nélkül a világon, 2,2 millióval több, mint 2004-ben – derül ki a kedden nyilvánosságra hozott hivatalos ENSZ-adatokból.

A világon az átlagos munkanélküliségi arány 2005-ben az előző évhez képest nem változott – 6,3 százalékos volt – de a munkaképes korúak száma gyarapodott tavaly. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) megjegyezte, hogy a nemzetközi munkanélküliségi rekord egy jó, 4,3 százalékos globális gazdasági növekedést felmutató évben dőlt meg.

Az ILO szerint a 2,8 milliárdnyi munkaviszonyban álló embernek körülbelül a fele nagyjából napi két dollárt keres, vagyis a szegénységi küszöb alatt él. A múlt évben közülük 500 millióan legfeljebb egy dollárt kaptak egy napra, és körülbelül mindössze 3 százaléknak sikerült tavaly javítania jövedelmi helyzetén.

A fejlődő országokban egészében mérséklődött a munkanélküliség: a 2004. évi 7,1 százalékról 6,7 százalékra. A latin-amerikai térségben viszont 0,3 százalékponttal 7,7 százalékra nőtt, míg a ráta a közel-keleti és az észak-afrikai államokban 13,2 százalékos volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik