Nagyvilág

Elnapolták a Szaddám-pert

Vasárnapra halasztották Szaddám Husszein iraki ex-diktátor mára kitűzött perét. A tárgyalás időpontja előtt több helyen pokolgépes merényletet hajtottak végre.

Egy szóvivő tájékoztatása szerint a halasztásra azért volt szükség, mert több tanú nem jelent meg a testület előtt. A per új bíró vezetésével vasárnap folytatódik majd.


A tárgyalás napján most is több különböző robbantásos merényletet hajtottak végre, melyben egy járókelő meghalt, négy további pedig megsérült – közölték iraki biztonsági források.

Bagdadban egy szemétszállító munkás megsebesült, amikor a keresztények lakta Karrada negyedben felrobbant egy, a hulladék közé rejtett robbanószerkezet. Az iraki főváros keleti részén, a Tahrír tér közelében egy gépkocsiban elrejtett pokolgép robbant fel egy iraki rendőrjárőr mellett, megsebesítve legkevesebb egy rendőrt és egy polgári személyt.

A Bagdadtól 255 kilométerre északra fekvő Kirkukban egy járókelő meghalt, három másik megsérült, amikor a város keleti részén felrobbant egy út mentén elhelyezett, ugyancsak egy rendőrjárőrt célba vevő pokolgép. A szintén észak-iraki, Bagdadtól 370 kilométerre fekvő Moszulban is pokolgép robbant kedden hajnalban. A rendőrség közlése szerint a merényletnek, amely egy amerikai járőr ellen irányult, nem voltak polgári áldozatai. Az amerikai hadsereg szóvivője egyelőre nem tudta megerősíteni a támadás tényét.

Irak nyugati részén, a nyugtalan al-Anbár tartományban a 2. amerikai tengerészgyalogos hadosztály, iraki erőktől támogatva, kilencedik napja folytatja a lázadók hálózatának felszámolására, fegyverzetük semlegesítésére irányuló hadműveletét. Egy amerikai szóvivő szerint az Eufrátesz folyó völgyében zajló művelet keretében eddig több ezer fegyvert és lőszert – aknavetőgránátokat, tüzérségi lövedékeket, rakétákat, aknákat, robbanószert, gyújtó szerkezeteket, automata fegyvereket – sikerült begyűjteni és megsemmisíteni.

Új főbírót neveztek ki

Az elődjéhez hasonlóan szintén kurd Rauf Abder-Rahman személyében hétfőn választotta meg a törvényszék az új vezetőt azután, hogy elődje tavaly december közepén lemondani kényszerült. Arra hivatkozott, hogy az iraki kormány síita vezetői nyomást gyakoroltak a bíróságra az október 19-én kezdődött per felgyorsítása érdekében, és azt követelték tőle, hogy ne adjon helyt a volt diktátor és a hét többi vádlott “hosszú tirádáinak”.

Az új bíróval kapcsolatban azonban rögtön aggályok merültek fel. Egy magas rangú illetékes szerint ugyanis az újonnan kinevezett főbíró, Szajjíd al-Hamasi tagja volt Szaddám Huszein betiltott Baasz Pártjának, és emiatt nem viselheti ezt a tisztséget. A főbíró ellen a volt Baasz-tagoknak a hatalomból való eltávolítására alakult bizottság igazgatója, Ali Feiszál, indított eljárást. Feiszál úgy vélekedett, hogy Hamasi jelenléte sérti a bíróság státusát, és ezért új főbírót kell kinevezni helyette. Hozzátette, hogy Hamasi párttagsága akkor jutott a bizottság tudomására, amikor már kinevezték a törvényszék előző elnöke helyére – írja a BBC.

Tavaly már több bírósági tisztviselő is lemondásra kényszerült a per kezdete előtt a szunnita Baasz Párthoz fűződő kapcsolatai miatt, de Hamasit több kollégája védelmébe vette és követelte, hogy a bizottság szolgáltasson bizonyítékokat a párttagságra vonatkozóan. Elemzők szerint Rizgar lemondása, és a helyettesítése körüli bizonytalanság veszélyezteti a bíróság hitelét és megbízhatóságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik