Nagyvilág

Ma választ Kanada

Tizenkét év után újra konzervatív kormánya lehet Kanadának. A mai szavazást azt követően írták ki, hogy a liberális miniszterelnök tavaly a parlamentben bizalmi szavazást vesztett.

A hétvégén a politikai vezetők körbejárták az országot, hogy meggyőzzék a 22,7 milliós szavazóbázisból a még bizonytalanokat. A hat időzónán átívelő, összesen 60 ezer szavazóhelyiségben többek között a Zöldek, az Új Demokrata Párt, és a szeparatista Quebeck-i Blokk jelöltjeire adhatják le szavazataikat, de a legnagyobb harc a Liberális és a Demokrata Párt között várható – írja a BBC.

A konzervatív miniszterelnök- jelölt, Stephen Harper tervei szerint adócsökkentésbe kezdene, harcba szállna az erőszakos bűntényekkel szemben, és ésszerűsítené a kormány munkáját. Kritikusai szerint a politikus extrém nézeteket vall, abortuszellenes, eltörölné a homoszexuálisok házasságát engedélyező törvényt és a szociális programot is megrövidítené. Elemzők szerint bár a liberálisok vezette kanadai gazdaság élénk, a párt folyamatosan a korrupció vádja ellen küzd.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a Harper – féle konzervatív jelöltek 10 százalékkal vezetnek a liberálisok előtt, akik jelenleg 27 százalékon állnak, ez az ország 1867- es függetlenedése óta az egyik legrosszabb eredményük. Elemzők szerint a konzervatívok jelentős fölényük ellenére sem valószínű, hogy többséget szereznek majd a 308 fős parlamentben. Az 1993 novembere óta kormányzó liberálisok 2004 júniusáig őrizték parlamenti többségüket, azóta a soraikból a kormányfő székbe került Paul Martin kisebbségben kormányoz – írja a Reuters.

A pakisztáni jelölt

A miniszerelnöki székért egy pakisztáni származású kanadai képviselő-jelölt is ringbe száll, s mint mondja, az „Egyesült Államok hegemóniájának megdöntésére” készül. A 24 éves, pakisztáni származású Ghazanfar Khan úgy látja, hogy az Egyesült Államok túl nagy befolyással rendelkezik a világban, illetve hazájában, s ez ellen tenni kell.

Bár kevés esélye van a győzelemre, mivel a pártot, aminek színeiben indul, nem igazán ismerik a választók, ő mindenesetre kidolgozott egy részletes tervet arra nézve, hogy hogyan függetleníthetné magát Kanada déli szomszédjától. A nemes cél érdekében a lelkes képviselőjelölt többek között törölné a terrorizmus-ellenes törvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik