Nagyvilág

Megkezdődött a feketedoboz adatainak vizsgálata

Vasárnap délután 4 óra előtt néhány perccel elhagyta az országot az a szlovák katonai konvoj, amely a Hejcénél lezuhant katonai szállítógép roncsait vitte Szlovákiába - jelentette a tornyosnémeti határállomásról az MTI tudósítója. Az MTI értesülései szerint a roncsok további vizsgálatát Kassán végzik magyar és szlovák szakemberek.

A szerencsétlenül járt AN24-es repülőgép roncsai hét katonai teherautóra fértek fel. A szlovák katonák – csaknem mínusz 20 fokos hidegben, metsző szélben – reggel hét órától a déli órákig pakolták teherautókra a több mint ezer darabra tört repülő roncsait, és délután két óra után indultak el a szerencsétlenség helyszínéről.


A szlovák fegyveres erők szóvivője szerint csak egy feketedoboz volt a lezuhant szlovák katonai repülőgépen. A védelmi miniszter nyilatkozata szerint pedig a roncsok közt megtalált fekete doboz megrongálódott. A szlovák szóvivő elmondta: a gép roncsai közül előkerült feketedoboz adatainak feldolgozását és elemzését a kassai repüléstechnikai intézet végzi el.


Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az MTI-vel vasárnap késő délután közölte, hogy egyelőre nem tudni, mikor lesz eredménye a repülési adatokat rögzítő úgynevezett feketedoboz vizsgálatának, hiszen még nem tudni, hogy azok mennyire sérültek.


A szóvivő ismertetése szerint a szlovák An-24-esen a pilóták közötti kommunikációt nem rögzítik, a légiirányítással folytatott beszélgetésekről pedig nem a repülőgépen, hanem az irányító központban készül felvétel. A repülőgép fedélzeti adatrögzítője a repülés adatait tárolja.


Kiderült, hogy szombaton estétől eszméleténél van és már beszélni is tud a szerencsétlenség egyetlen túlélője, a kassai kórházban fekvő Martin Farkas. Az a hivatalosan nem megerősített hír is elhangzott az MTI szerint, hogy a baleset körülményeit vizsgáló szakértők valószínűleg már vasárnap este megpróbálnak beszélni a túlélővel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik