Nagyvilág

Az EU visszautasította a Human Rights Watch bírálatát

Visszautasította csütörtökön az Európai Bizottság a New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) emberi jogvédő szervezet előző nap közzétett éves jelentésében a Európai Uniót ért kritikákat.

A jelentés szerint az EU az emberi jogok ügyét alárendeli a jó kapcsolatok fenntartásának olyan országokkal, amelyeket hasznosnak ítél a terrorizmus elleni harc szempontjából. A jelentésben Oroszország, Kína és Szaúd-Arábia neve szerepel. A HRW szerint az orosz és kínai kormány a terrorizmus elleni harc légkörét arra aknázza ki, hogy iszlám terroristáknak bélyegezve leszámoljon politikai ellenfeleivel.

A brüsszeli bizottság szokásos napi tájékoztatóján a külügyi kapcsolatokért felelős biztosság szóvivője leszögezte, nem helyénvaló azt feltételezni, hogy a kapcsolatok egyik eleme felülemelkedne egy másikon. Kijelentette, kereskedelmi kapcsolatai nem akadályozzák az EU-t abban, hogy az emberi jogi aspektusokat is felvesse partnereinek – ellenkezőleg, az előző teremti meg a bizalom ahhoz szükséges légkörét, hogy az utóbbiakról is tárgyalni lehessen.

Oroszországgal például az EU évente kétszer konzultációkat rendez az emberi jogi kérdésekről, beleértve a csecsenföldi helyzetet is. Eredménye elérése azonban időbe telik, az is kell hozzá, hogy Moszkvával megfelelő partneri viszony épüljön ki – fejtette ki a szóvivő. Kínával kapcsolatban a bizottság azt hozta fel példának, hogy az EU – jóllehet kereskedelmi érdekei nem ezt indokolnák – fenntartja a fegyverembargót, éppen a emberi jogi helyzet javulásának lassúsága miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik