Külföld

Az EU visszautasította a Human Rights Watch bírálatát

admin
admin

2006. 01. 20. 08:01

Visszautasította csütörtökön az Európai Bizottság a New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) emberi jogvédő szervezet előző nap közzétett éves jelentésében a Európai Uniót ért kritikákat.

A jelentés szerint az EU az emberi jogok ügyét alárendeli a jó kapcsolatok fenntartásának olyan országokkal, amelyeket hasznosnak ítél a terrorizmus elleni harc szempontjából. A jelentésben Oroszország, Kína és Szaúd-Arábia neve szerepel. A HRW szerint az orosz és kínai kormány a terrorizmus elleni harc légkörét arra aknázza ki, hogy iszlám terroristáknak bélyegezve leszámoljon politikai ellenfeleivel.

A brüsszeli bizottság szokásos napi tájékoztatóján a külügyi kapcsolatokért felelős biztosság szóvivője leszögezte, nem helyénvaló azt feltételezni, hogy a kapcsolatok egyik eleme felülemelkedne egy másikon. Kijelentette, kereskedelmi kapcsolatai nem akadályozzák az EU-t abban, hogy az emberi jogi aspektusokat is felvesse partnereinek – ellenkezőleg, az előző teremti meg a bizalom ahhoz szükséges légkörét, hogy az utóbbiakról is tárgyalni lehessen.

Oroszországgal például az EU évente kétszer konzultációkat rendez az emberi jogi kérdésekről, beleértve a csecsenföldi helyzetet is. Eredménye elérése azonban időbe telik, az is kell hozzá, hogy Moszkvával megfelelő partneri viszony épüljön ki – fejtette ki a szóvivő. Kínával kapcsolatban a bizottság azt hozta fel példának, hogy az EU – jóllehet kereskedelmi érdekei nem ezt indokolnák – fenntartja a fegyverembargót, éppen a emberi jogi helyzet javulásának lassúsága miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.