Külföld

Az EU visszautasította a Human Rights Watch bírálatát

admin
admin

2006. 01. 20. 08:01

Visszautasította csütörtökön az Európai Bizottság a New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) emberi jogvédő szervezet előző nap közzétett éves jelentésében a Európai Uniót ért kritikákat.

A jelentés szerint az EU az emberi jogok ügyét alárendeli a jó kapcsolatok fenntartásának olyan országokkal, amelyeket hasznosnak ítél a terrorizmus elleni harc szempontjából. A jelentésben Oroszország, Kína és Szaúd-Arábia neve szerepel. A HRW szerint az orosz és kínai kormány a terrorizmus elleni harc légkörét arra aknázza ki, hogy iszlám terroristáknak bélyegezve leszámoljon politikai ellenfeleivel.

A brüsszeli bizottság szokásos napi tájékoztatóján a külügyi kapcsolatokért felelős biztosság szóvivője leszögezte, nem helyénvaló azt feltételezni, hogy a kapcsolatok egyik eleme felülemelkedne egy másikon. Kijelentette, kereskedelmi kapcsolatai nem akadályozzák az EU-t abban, hogy az emberi jogi aspektusokat is felvesse partnereinek – ellenkezőleg, az előző teremti meg a bizalom ahhoz szükséges légkörét, hogy az utóbbiakról is tárgyalni lehessen.

Oroszországgal például az EU évente kétszer konzultációkat rendez az emberi jogi kérdésekről, beleértve a csecsenföldi helyzetet is. Eredménye elérése azonban időbe telik, az is kell hozzá, hogy Moszkvával megfelelő partneri viszony épüljön ki – fejtette ki a szóvivő. Kínával kapcsolatban a bizottság azt hozta fel példának, hogy az EU – jóllehet kereskedelmi érdekei nem ezt indokolnák – fenntartja a fegyverembargót, éppen a emberi jogi helyzet javulásának lassúsága miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.