Nagyvilág

EP: alkotmány nélkül nem lesz további bővítés

Az Európai Parlament Románia és Bulgária EU-csatlakozása után leállítaná a bővítési folyamatot, ha nem sikerülne tető alá hozni a közös európai alkotmányt. Hogy ez utóbbi mégis összejöjjön, az EP nyilvános fórumok szervezésével újraindítaná az alkotmányozást.

A 385 igen és 125 nem szavazattal 51 tartózkodás mellett elfogadott jelentésben az EP arról is állást foglalt, hogy Románia és Bulgária EU-csatlakozása után le kell állítani az Európai Unió bővítési folyamatát, ha nem sikerülne tető alá hozni a tavalyi balsikerű franciaországi és hollandiai népszavazások miatt egyelőre félretett közös európai alkotmányt. A vitában Szájer József (Fidesz-MPSZ) is úgy vélte, az alkotmányos szerződést „vagy annak legfontosabb részeit” meg kell őrizni.

„Mérlegelési időszak”

Az európai alkotmányról tartott, francia és holland népszavazás sikertelensége után a 2005. júniusi EU-csúcs úgy döntött, „mérlegelési időszak” következik. Ezt a 2006 első félévében záruló periódust „minden egyes tagországban a polgárok, a polgári társadalom, a szociális partnerek, a nemzeti parlamentek, valamint a politikai pártok bevonásával széles körű vita lefolytatására kell majd felhasználni” – tudósít az EP sajtóirodája. A jövő év közepéig Franciaországban és Hollandiában is parlamenti választásokat tartanak, így a két ország nyitottabbá válhat az alkotmányos szerződés megvitatására. Bernard Bot holland külügyminiszter a múlt héten mindazonáltal kijelentette, hogy ami országát illeti, az uniós alkotmány már „halott”.

Alkotmányos rendezés

Az EP kéri, „tegyenek meg minden erőfeszítést annak biztosítására, hogy az alkotmány 2009 során lépjen érvénybe”. A képviselők úgy vélték, „alkotmányos rendezés nélkül az unió nem várhatja el állampolgárai támogatását, nem lesz képes fenntartani az integráció lendületét, és hiteles partnerré válni a világ ügyeiben”. Az EP kéri, hogy 2006 júniusában az Európai Tanács „kötelezze el magát ünnepélyes keretek között az Európa jövőjéről szóló alkotmányos megállapodás mellett”.

A jelentés szerint „Bulgária és Románia csatlakozása után nem lehetséges az unió további bővítése a nizzai szerződés alapján”. Az EP elutasítja, hogy az alkotmányozási folyamat lezárultáig egyes tagállamok különálló „magot” hozzanak létre, és „helytelenít minden, az egyes országoknak az EU rendszerén kívüli együttműködésére irányuló javaslatot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik