Nagyvilág

Ausztráliában letartóztattak egy szerb háborús bűnöst

A horvát hatóságok őrizetbe vettek egy Perthben élő golf-oktatót, akit azzal vádolnak, hogy a szerb-horvát háború idején, 1991-ben egy szerb félkatonai egység parancsnokaként horvát katonák és civilek megkínzására és elűzésére adott utasítást.

Az ausztrál hatóságok Sydneyben vették őrizetbe a, “Dragan kapitány” néven is ismert Dragan Vasiljkovicot, akit a horvát hatóságok a háborús bűnök elkövetésével vádolnak – jelentette be pénteken Philip Ruddock főállamügyész.

A horvát hatóságok szerint az 51 éves férfi egy szerb félkatonai egység parancsnokaként háborús bűnöket követett el Jugoszlávia felbomlásakor – írja a BBC. A Dragan kapitány” néven ismert férfi feltételezések szerint a szerb-horvát háború idején Horvátországban volt kiküldetésben, ahol szerb katonák kiképzésében vett részt, majd visszatért Ausztráliába, ahol máig golf-oktatóként dolgozott.

A horvát hatóságoknak hatvan napjuk van, hogy benyújtsák a hivatalos kiadatási kérelmet Ausztráliának. Vasiljikovic korábban már tanúskodott Hágában a Nemzetközi Bíróságon, a volt jugoszláv vezető, Slobodan Milosevics perében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik