Nagyvilág

Újabb támadást ígért bin Laden?

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban közzétett videofelvételen Oszama bin Laden arra figyelmeztetett, hogy az általa irányított al-Kaida nemzetközi terrorhálózat új támadásokra készül az Egyesült Államok ellen, de egyben "hosszú távú", feltételes tűzszünetet ajánlott az amerikai népnek, hogy elősegítse Irak és Afganisztán újjáépítését.

“A támadások előkészületei folyamatban vannak, és otthonaitokban fogjátok érezni azokat, amint az előkészületek, Isten akaratából, befejeződnek” – mondta a felvételen beszélő személy, akinek hangja hasonlított bin Ladenére. Washington elutasította bin Laden fegyverszüneti ajánlatát.

A katari székhelyű al-Dzsazíra elmondása szerint az üzenetet a decembernek megfelelő muzulmán hónapban vették fel. A CIA szakértői megerősítették, hogy a hang bin Ladené.


Bin Ladennek tulajdonított hangfelvétel utoljára 2004 decemberében hangzott el. A mostani üzenet néhány nappal azután vált ismertté, hogy egy amerikai légitámadásban állítólag életét vesztette az al-Kaida négy kulcsfigurája Pakisztánban.


A beszélő közölte: nem a biztonsági intézkedések fokozása miatt nem voltak támadások az Egyesült Államokban 2001 szeptembere óta, hanem azért, mert “folyamatban vannak akciók, amelyek előkészületeket igényelnek”. “Az Amerikában történő hasonló akciók nem azért késlekednek, mert nem sikerül áttörni biztonsági intézkedéseiteken. Akciókra kerül sor ugyanakkor Bagdadban, és otthonaitokban fogjátok azokat látni abban a percben, amikor az előkészületek, Isten akaratából, befejeződnek” – fogalmazott.


“Annak alapján, amit mondtam, jobb nem harcolni a muzulmánok ellen saját földjükön” – szögezte le. “Készek vagyunk hosszú távú tűzszünetet ajánlani nektek tisztességes feltételekkel, amelyekhez ragaszkodunk” – mondta anélkül, hogy a bejátszásban bármit elárult volna a feltételekről. “Olyan nemzet vagyunk, amelynek Isten megtiltotta, hogy hazudjon és csaljon. Így mindkét fél élvezheti a biztonságot és a stabilitást a tűzszünet alatt, így építhetjük Irakot és Afganisztánt, amelyek elpusztultak ebben a háborúban.”


Bin Laden állítása szerint üzenetével arra kívánt reagálni, hogy az amerikai közvélemény támogatja a csapatkivonást Irakból, nevetség tárgyává tette a közvélemény-kutatásokat “félreértő” Bush elnököt, és azt hangoztatta, hogy Irak az iszlámista fegyveresek toborzóközpontja lett. “Elnökötök félremagyarázza a közvélemény-kutatásokat, amelyek azt mutatják, hogy óriási többségetek katonáitok kivonását helyesli Irakból. Ő (Bush) nem ért egyet ezzel az óhajjal, és azt bizonygatja, hogy a csapatkivonás rossz üzenet lenne az ellenségnek, és jobb harcolni ellenük az ő területükön, mint a miénken. A valóság azonban az, hogy az Egyesült Államok és szövetségeseik elleni háború nemcsak Irakra korlátozódik, ahogy állítja, sőt Irak gravitációs pontja és toborzóhelye lett (az iszlám harcosoknak)”.


Ahmed es-Sejk, az al-Dzsazíra főszerkesztője nem nyilatkozott arról, hol és mikor jutottak hozzá a meglehetősen rossz minőségű, tízperces hangfelvételhez. Az arab hírtévé négy részletet játszott be, amelyeket “hírértékűnek” tartott. Bin Laden 2004 áprilisában egy hasonló hangfelvételen Európának már ajánlott tűzszünetet, de az Egyesült Államoknak még nem. Elemzők úgy gondolják: bin Laden az üzenettel megpróbál éket verni Washington és szövetségesei között, és menekülésre késztetni a nyugati katonai szövetség ingadozó tagjait Irakból.


A washingtoni Fehér Ház elutasította a fegyverszüneti ajánlatot, amelyet az amerikai népnek tett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat feje. Az Egyesült Államok “nem tárgyal terroristákkal” – közölte a Fehér Ház szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik