Nagyvilág

Ellentmondásos hírek a pakisztáni légitámadás áldozatairól

Egyes források szerint az al-Kaida egyik robbanószer- és vegyifegyver-szakértője is meghalt a múlt heti kelet-pakisztáni amerikai légitámadásban. Amerikai illetékesek ezt nem tudták megerősíteni.

Pakisztáni illetékesek közlése szerint az 52 éves Midhat Murszi, más néven Abu Habab al-Maszri egyike volt a három ismert al-Kaida vezetőnek, akik részt vettek a Damadolában tartott találkozón – jelentette az ABC amerikai televízió. A hatóságok azt is közölték, hogy Ajman az-Zavahrit, az al-Kaida második számú vezetőjét is várták a találkozóra, de ő feltehetően meggondolta magát.

Az Egyesült Államok 5 millió dolláros vérdíjat tűzött ki Murszi fejére. Az amerikai külügyminisztérium internetes honlapján közzétett közlemény szerint Murszi kiképző tábort vezetett az afganisztáni Deruntában, amelyben több száz muzulmán szélsőségest képeztek ki mérgek és robbanószerek használatára.

Amerikai illetékesek nem tudták megerősíteni a televízió értesülését, és kétségüket fejezték ki a férfi személyazonosságának megállapításával kapcsolatban. “Továbbra is kérdéses, ki tartózkodott a támadás helyszínén” – közölte egy nevének elhallgatását kérő amerikai illetékes.

Amerikai harci gépek múlt pénteken a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) utasítására rakétákkal lőtték Pakisztánnak az Afganisztánnal határos törzsi vidékén, Badzsur térségében fekvő Damadola falut. A támadás, amelynek állítólag Ajman az-Zavahri volt a célpontja, 18 polgári személy – köztük nők és gyermekek – életét követelte. Az amerikai légi csapás általános felháborodást váltott ki Pakisztánban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik