Nagyvilág

Schüssel szerint mindenki nyert az unióval

Az uniós energiapolitika újragondolását, a madárinfluenza elleni védekezést és az iráni atomprogram elleni fellépést szorgalmazta Wolfgang Schüssel Strasbourgban, az osztrák elnökség programját ismeretetve. A kancellár szerint nem lehet minden kiadást az EU-n számon kérni.

Az osztrák kancellár szerint egyetlen ország sem vesztett az uniós csatlakozással. „Szabadságot, békét, biztonságot nyertünk és esélyt a jólétre” – fogalmazott. A kancellár a következő félév legfontosabb célkitűzései közé sorolta az európai polgárok bizalmának visszaszerzését.

Energiapolitika: „több Európát”

Schüssel az év eleji gázválságra utalva kijelentette: „több Európát”, hosszú távú perspektívát szeretne az energiapolitikában. Hozzátette: bár Ausztria lemondott az atomenergiáról, minden államnak meg kell adni a lehetőséget, hogy maga válassza meg, milyen energiaforrásokat részesít előnyben. A kancellár szerint viszont mindenképpen közös biztonsági szabályok elfogadására, és a megújuló energiákba történő befektetések növelésére van szükség.

Az energiaellátás biztonsága mellett Schüssel a tavaszi EU-csúcs kiemelt témái között említette a madárinfluenza elleni védekezést, és az iráni atomprogram elleni fellépést. Az állam- és kormányfők értekezletének legfőbb témái a kancellár szerint a növekedés és a munkahelyteremtés kérdései lesznek.

Kisvállalkozások, szolgáltatási irányelv

A kancellár szólt a kis- és közepes vállalkozások támogatásának szükségességéről. Ezek a munkahelyteremtés szempontjából „alvó óriást” jelentenek Schüssel szerint. A soros elnök szerint az európai szociális partnereket be kell vonni a jelentősebb vitákba. A szolgáltatási irányelvről szólva a kancellár azt mondta, össze kell hangolni a piacnyitást a biztonsággal, és küzdeni kell a szociális dömping ellen.

Schüssel szerint a 2007-2013-as költségvetési megállapodás biztonságot és tervezhetőséget hoz. A kancellár úgy vélte, nem lehet minden kiadást az EU-n számon kérni. „Ha valaki például több kutatást szeretne, a nemzeti költségvetését is be kell vetnie” – fogalmazott Schüssel, hozzátéve: ha a tagállamok valóban költségvetésük három százalékát fordítanák kutatásra, évente 300 milliárd euróval több jutna erre a területre.

Erősebb uniós önfinanszírozást

„Európának erősebb önfinanszírozásra van szüksége. Az nem megy, hogy mindig a nemzeti büdzsékből kell kivágni mindent, amire Európának szüksége van” – fogalmazott a kancellár. Schüssel azt mondta, a júniusi EU-csúcsig vitát folytatnak az európai alkotmányról. A „mérlegelési időszakban” az elnökség mellett, az EP, a bizottság, a nemzeti parlamentek és a közvélemény is részt fog venni ebben a folyamatban a kancellár szerint.

Barroso: optimista hangulat

Az EP vitájában felszólalt José Barroso is. Az Európai Bizottság elnöke azt mondta, optimista hangulatban kezdődhet a 2006-os év, miután „a tanács már megtette az első lépést” a 2007-2013-as költségvetés elfogadásáért.

Barroso további intézkedéseket sürgetett a kultúra és az ifjúság támogatásáért, szólt a globalizációhoz való alkalmazkodást segítő alap létrehozásáról, és hatékonyabb együttműködést szorgalmazott a gazdasági növekedés, a szociális kohézió erősítése, valamint a saját források kérdésének megoldása érdekében.

A bizottság elnöke a kiemelt témák közé sorolta a jól működő belső piac megteremtését, az európai szociális partnerekkel való kapcsolatot, a kis- és közepes vállalkozások és a technológiai kutatások támogatását. Barroso lépéseket sürgetett a diplomák kölcsönös elismerése, a nemek közötti egyenjogúság területén, és jobb, koordináltabb uniós energiapolitika megteremtése mellett érvelt. Barroso szerint az uniónak jelentősebb szerepet kell játszania a Balkánon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik