Nagyvilág

Rice: nincs miről tárgyalni

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter határozottan elutasította a vitatott iráni nukleáris programról szóló tárgyalások folytatására tett teheráni javaslatot.

„Nincs miről tárgyalni” – jelentette ki Rice, hangsúlyozva, hogy Irán vállalt kötelezettségei ellenére nemrég újraindította atomkutatási tevékenységét. Az amerikai külügyminiszter leszögezte: nem engedhető meg, hogy Irán atomfegyver-kapacitásra tegyen szert, vagy „olyan tevékenységet folytasson, amely atomfegyver-kapacitáshoz vezethet”.

A washingtoni külügyminisztériumban tartózkodó Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője egyetértett azzal, hogy „nincs különösebb értelme” a tárgyalások folytatásának, ha „semmi újdonság nincs az asztalon”.

A francia külügyminisztérium szóvivője szerint „Iránnak először ismét teljes egészében fel kell függesztenie kényes nukleáris tevékenységeit”. A nukleáris tevékenységek „egyoldalú felújítása, amelyet Irán január 9-én jelentett be, lehetetlenné teszi, hogy megnyugtató körülmények között üljünk össze a tárgyalások folytatására” – mondta Denis Simonneau.

Nagy-Britannia ugyancsak visszautasította az előző nap megfogalmazott iráni ajánlatot a már korábban beütemezett szerdai bécsi találkozó megtartására, amelyet az EU-trojka elnapolt. Egy brit külügyminisztériumi tisztségviselő keddi nyilatkozata szerint országa továbbra is úgy véli, hogy az iráni atomprogramot az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) kellene megtárgyalnia, ami azonban nem jelenti azonnali büntetőintézkedések.

Irán szerint igen csekély a valószínűsége annak, hogy valóban az ENSZ biztonsági tanácsa elé kerül az iráni atomdosszié. Az arab állam azzal érvel, hogy az európaiaknak meg kellett érteniük a tárgyalások folytatásáról szóló üzenetet. A nukleáris kutatási tevékenység felújítása, amelyről Irán döntést hozott, nem azonos nukleáris fűtőanyag előállításával – mondta a külügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik