Nagyvilág

A pakisztáni határvidéken bujkál bin Laden

Amerikai feltételezés szerint életben van Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezére, és valószínűleg továbbra is a pakisztáni határvidék azon szegletében rejtőzködik, amelyre az amerikai légierő a múlt hét végén csapást mért.

Henry Crumpton, az amerikai külügyi tárca terrorelhárítással foglalkozó koordinátora a BBC rádiónak – a bin Laden és a terrorista vezér jobbkezének tartott Ajman az-Zahavri sorsát firtató kérdésre válaszolva – elmondta: Washington abból a „munkahipotézisből” indul ki, hogy bin Laden továbbra is életben van.

Az Egyesült Államoknak nem áll rendelkezésére semmilyen arra utaló hírszerzési értesülés vagy bizonyíték, hogy bin Laden meghalt vagy megsebesült volna. Crumpton hozzátette: feltevésük szerint a két al-Kaida-vezető Pakisztánnak az Afganisztánnal határos, törzsi ellenőrzésű területének ama szegletében rejtőzködhet, amelyre az amerikai haderő a hét végén csapást mért.

Az amerikai tisztségviselő kedvezőnek mondta, hogy bin Laden több mint egy éve nem adott magáról életjelet a médiában. Crumpton ebben annak bizonyítékát vélte felfedezni, hogy az al-Kaida-vezért sokkal inkább leköti az életben maradás, mint a 2001. szeptemberi egyesült államokbeli terrortámadásokhoz fogható újabb terrorcselekmény kitervelése.

A tisztségviselő a Daily Telegraph című brit lapban közölt interjújában elkerülhetetlennek – „csupán idő kérdésének” – mondta, hogy terrorcsoportok valamely nyugati országban tömegpusztító fegyvert vessenek be. Crumpton szerint különösen a biológiai fegyver alkalmazásának a veszélye növekedett meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik