Nagyvilág

“Nem kizárt” a katonai akció Irán ellen

Nem lehet kizárni a katonai fellépést Irán ellen - mondta hétfő este a BBC tévének Colin Powell volt amerikai külügyminiszter.

Powell a BBC éjszakánként sugárzott, Newsnight című politikai magazinműsorában azt mondta: “első lépésként” mindenképpen az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kell terjeszteni az iráni atomprogram felújításának ügyét. Az viszont nyitott kérdés, hogy a Biztonsági Tanács milyen döntést hoz – tette hozzá.

Colin Powell szerint a lehetőségek között szerepel szankciók elrendelése. Kijelentette ugyanakkor: jóllehet e pillanatban “senkiben még csak fel sem merül a katonai beavatkozás … azt sosem lehet kizárni”.

Jack Straw brit külügyminiszter még a múlt hét végén, a BBC rádiónak nyilatkozva – arra a kérdésre, hogy szerinte a teheráni vezetés egyértelműen atombomba birtoklására törekszik-e – azt mondta: “erős a gyanúm, hogy igen”. Hozzátette ugyanakkor: az iráni atomügyet csak békés eszközökkel lehet megoldani, jelenleg “senki nem beszél Irán lerohanásáról, katonai akcióról”.

Az iráni atomprogram újraindításáról rendezett, diplomáciai szintű hétfői londoni találkozó után, amelyen a brit kormány és a BT négy másik állandó tagja – az Egyesült Államok, Kína, Franciaország és Oroszország -, valamint Németország, mint az Iránnal jó ideje tárgyaló EU-hármas egyike vett részt, a brit külügyminisztérium bejelentette: az európaiak felkérték a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy február elejére hívja össze kormányzótanácsa rendkívüli ülését az ügyben. Az ülés Bécsben lenne, február 2-án és 3-án. A kérdést formálisan a NAÜ hivatott a BT elé terjeszteni, ezért van szükség a testület rendkívüli vezetőségi ülésének összehívására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik