Nagyvilág

Leállt a munka a kikötőkben

Dokkmunkások tüntettek az Európai Parlamen épülete előtt. Több kikötőben is sztrájkoltak Európában.

Dokkmunkások üvegeket dobnak az ellenük kivezényelt rohamrendőrökre egy tüntetés során az Európai Parlament strasbourgi épülete előtt. A nagy európai kikötővárosokból összesereglett dolgozók a kikötői szolgáltatások liberalizálása ellen tiltakoztak.

A munkások köveket és fahasábokat dobáltak az európai törvényhozás épületére, és több ablakot betörtek. A tüntetésre mintegy 5000 kikötői dolgozó érkezett Európa számos országából.

Az EP-képviselők ma vitatják meg a Port Package II (Kikötő törvénycsomag II) elnevezésű új európai uniós irányelvet. A dokkmunkások attól tartanak, hogy az új jogszabály következtében hatalmas létszámleépítésekre lehet számítani. A rendfenntartók vízágyúkkal és könnygázzal oszlatták szét a tüntető tömeget. 

A strasbourg-i megmozdulással egy időben Európa számos kikötőjében tartottak tiltakozó sztrájkot. Rotterdamban, a földrész legnagyobb kikötőjében négy órára leállt a rakodás az ömlesztettáru-, a konténer- és a vasúti kikötőben, az olajterminál viszont folyamatosan üzemelt. Állt a munka az antwerpeni kikötőben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik