Nagyvilág

Központi gyógyszertartalékot hozhat létre az EU

A tagállamok egészségügyi szakemberei egy uniós gyógyszertartalék létrehozását is fontolgatják arra az esetre, ha a madárinfluenza-vírus komoly járványt okozna Európában.

Az Európai Bizottság és az uniós tagállamok egészségügyi szakemberei, valamint az ENSZ különböző szervezeteinek képviselői csütörtökön Luxemburgban tekintik át, hogy az államok és a nemzetközi szervezetek milyen lépéseket tettek eddig az egyre fenyegetőbbé váló madárinfluenza-helyzet kezelésére. Mint ismeretes, a vírus már három ember életét követelte Törökországban.

Az esetleges teendők közül kiemelkedik, hogy az Európai Unió létrehozhat egy központi gyógyszertartalékot arra az esetre, ha a vírus megtanul emberről emberre terjedni, és átlépve az európai határt komoly járványt okoz. A tagállamok egészségügyi minisztereiben már tavaly decemberben is felmerült ennek lehetősége, de döntés eddig nem született, és ezen a szakértői találkozón sem fog.

A tagállamok és az Európai Bizottság további tárgyalásokat folytat a vírus vakcináját gyártó vállalatokkal a gyártás felgyorsítására és a tagállami tartalékok feltöltésére. A szakértők megvizsgálják a tagállamok közti együttműködés megerősítésének további lehetőségét is. A hét első felében az EU 2006 végéig kiterjesztette a vándormadarak megfigyelési és tesztelési programját, és újabb 2 millió eurót szabadított fel a válság elleni fellépésre. Európai megfigyelők vannak Törökországban a betegség sújtotta térségben és az összes veszélyesnek minősülő országból betiltották a szárnyasimportot az EU-ba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik