Nagyvilág

Hiba volt a bocsánatkérés a cseh államfő szerint

Václav Klaus cseh államfő Sólyom Lászlótól értesült először Jirí Paroubek cseh kormányfő leveléről, amelyben a magyarokat és a lengyeleket is megkövette a Benes-dekrétumok miatt. Miután megtudta, hibás lépésnek nevezte a bocsánatkérést. Ezt követően a cseh kormányfő Sólyom Lászlónak megereősítette a megbékélési gesztust.

Az elnöki találkozó előtt sem Klaus, sem Tomás Pojar, a külügyminiszter bilateriális kapcsolatokért felelős helyettese nem tudott a kormányfő leveléről, erről Sólyom László tájékoztatta őket.
A cseh kormányszóvivő tájékoztatása szerint Klaus körültekintően készült a magyar elnökkel való tárgyalásokra, együttműködött a külügyminisztériummal, a budapesti cseh nagykövetséggel, ám a levél körüli ügyekről senki nem informálta. Klaus írásban szólította fel Paroubeket, hogy adjon magyarázatot arra, hogyan történhetett meg a kínos eset.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Sólyom László üdvözölte a cseh kormányfő kijelentését. Cseh kollégája, miután elismerte tájékozatlanságát kijelentette: véleménye, amely szerint a német antifasisztáknak tett gesztus hibás lépés volt, nem változott. Később a magyar államfő találkozott a kormányfővel, aki megerősítette, hogy kormányának bocsánatkérése a II. világháború utáni jogsérelmekért egyaránt vonatkozik a volt csehszlovák állampolgárságú antifasiszta németekre, magyarokra és lengyelekre. “A miniszterelnök szerint ez összhangban van a kormány ez ügyben tavaly augusztusban hozott határozatával” – mondta a találkozó után Lucie Orgoníková, kormányszóvivő.

Belpolitika Csehországban

A Magyar Rádió tájékoztatása szerint a történtek után a konzervatív cseh elnök kemény szavakkal bírálta a szociáldemokrata kormányfőt, arra célozgatva, hogy az magánpolitikát folytat, és leszögezte, hogy hibásnak tartja lépését. Paroubek válaszában kijelentette, hogy Klaus jobban tenné, ha meg sem szólalna, mert így saját maga árulja el, hogy fogalma sincs, mit csinál a kormánya, valamint hogy nem tart lépést a térség politika változásaival sem.


Miniszterelnöki levelezés


Korábban beszámoltunk róla, hogy az  egykori Csehszlovákiában élő magyaroktól is bocsánatot kért a cseh kormány vagyonuk elkobzásáért és a kitelepítésért, melyet a kollektív felelősségre vonás nevében hajtott végre a második világháborút követően a csehszlovák kormány.

Legalábbis ez derült ki Jirí Paroubek kormányfő Kocsis László Attilának, az Együttélés Politikai Mozgalom elnökének írt válaszleveléből, melyre azután került sor, hogy Kocsis tavaly novemberben üdvözölte a prágai kormány csehországi németek irányába tett gesztusát, egyúttal sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a kormány nem követte meg a csehországi magyarokat és lengyeleket, akiket szintén jogsérelmek értek a II. világháború utáni években. Paroubek válasza szerint a kormány nyilatkozata minden olyan volt csehszlovák állampolgárra vonatkozik, akit 1945 után jogsérelem ért az úgynevezett ellenséges lakosság elleni fellépés és intézkedések keretében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik