Nagyvilág

Sztárként fogadták a pápa merénylőjét

Kiengedték csütörtökön reggel isztambuli börtönéből Mehmet Ali Agcát, a néhai II. János Pál pápa egykori merénylőjét. A merénylőt több száz, a szabadon bocsátásra Isztambulba érkezett nacionalista híve ujjongással köszöntötte.

Agcának, aki csaknem 20 évet töltött el olasz börtönökben, Carlo Azeglio Ciampi olasz köztársasági elnök 2000. június elején kegyelmezett meg, és június 14-én adták ki Törökországnak, ahol egy baloldali török újságíró, Abdi Ipekci 1979-es meggyilkolása miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. Egy török bíróság a múlt héten döntött Agca feltételes szabadlábra helyezéséről.

A kék pulóvert és farmernadrágot viselő, 48 éves Agcát szállító fehér furgon, amelyet rendőrségi és más autók sora kísért, közép-európai idő szerint fél kilenckor gördült ki a szigorúan őrzött Kartal börtön kapuján. A várakozók között volt Adnan Agca, a merénylő fivére, aki a hozzátartozók boldogságát hangoztatta, és végtelen hálájáról biztosította a török államot. Agca hívei piros és fehér virágokat hajítottak a gépkocsira.

A várakozók között volt Mustafa Akmercan is, annak a két géprablónak egyike, akik 1997-ben eltérítették az Air Malta légitársaság utasszállító repülőgépét, hogy ezzel kényszerítsék ki Agca szabadon engedését.

Sok török azonban megdöbbenéssel és felháborodással fogadta az Agca szabadon engedéséről rendelkező bírósági döntést. Ipekci leánya, Nukhet a Milliyet című török lapban közzétett levelében azt írta, hogy Agca nem csupán apjának gyilkosa, hanem “az egész török nemzet ellen követett el merényletet”, az az ember, aki miatt a “török” és a “gyilkos” szó rokon értelmet nyert.

Agca 1981. május 13-án a római Szent Péter téren többször rálőtt a nyitott gépkocsiban utazó II. János Pál pápára, de az egyházfő túlélte a merényletet, mert a lövések nem érintettek életfontosságú szerveket. Két évvel a merénylet után a néhai pápa a római Rebibbia börtönben meglátogatta Agcát, és nyilvánosan megbocsátott neki.

A merénylet után az olasz hatóságok nyomban őrizetbe vették Agcát, akit egy római bíróság három napig tartó tárgyalás végén életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt. A kereszténység jubileumi esztendejében, 2000-ben az olasz államfő kegyelmet adott Agcának.

Törökországba szállított Agcát hazájában ismét bebörtönözték, az érvényben lévő ottani ítélete alapján. Agcát még 1979-ben elítélték, ám alig hat hónap után megszökött a török börtönből. Az 1991-es törökországi amnesztia nyomán Agca “hazai” ítéletének mértéke alig 25 évre zsugorodott. Ebből vonta le a múlt héten egy bíróság azt a csaknem húsz esztendőt, amelyet Agca Olaszországban “ült le”.

Kiadatása után Agcát még egyszer hét évre és négy hónapra ítélték hazájában két, 1979-es törökországi rablásért. Ezt a büntetést azonban figyelmen kívül hagyták a hatóságok, éppen az Ipekci-gyilkosság miatt kiszabott életfogytiglani ítélet miatt.

Agcát csütörtökön először egy katonai toborzóirodába, majd katonai kórházba vitték, minthogy nem töltötte le a kötelező katonai szolgálatot, s ezért át kell esnie bizonyos formaságokon. Elvileg Agcát, aki egy katonai börtönből szökött meg 1979-ben, behívhatnák katonai szolgálatra, bár a török hadsereg általában csak 41 éves korig kézbesít behívókat. Nem világos, hogy Agcát fenyegeti-e bírósági eljárás a katonai szolgálat elkerülése és a szökés miatt. Agca ügyvédje azt mondta szerdán, hogy védence épelméjű, és a demokrácia érdekében akar tevékenykedni szabadon bocsátása után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik