Nagyvilág

Sólyom üdvözli a cseh bocsánatkérést

Sólyom László prágai látogatása során üdvözölte a cseh kormányfő levelét, amelyben megkövette a csehországi magyarokat a második világháború után az állam részéről elkövetett igazságtalanságok miatt.

„Pozitív lépés, amely lecsillapíthatja a politikai és az emberi kedélyeket ebben az ügyben. Magyarország üdvözli ezt a lépést” – mondta. Hozzátette: a Benes-dekrétumok ügye nem befolyásolja a magyar–cseh kapcsolatokat. Csehországban nagyon jónak és problémamentesnek tartják a Prága és Budapest közti politikai és gazdasági kapcsolatokat. Bár Csehországnak nincs közvetlen határa Magyarországgal, Csehszlovákia szétesése és az önálló cseh állam megalakulása (1993) után Prága „tiszteletbeli” szomszédjának minősítette Magyarországot.


A magyar kormány is üdvözöli Paroubek cseh miniszterelnök bocsánatkérését – közölte Batiz András kormányszóvivő.


Elmondta: mint a térségbeli többi partnerország esetében, a kormány a magyar-cseh kapcsolatokban is a jelen és a jövő feladataira összpontosít. Ugyanakkor minden pozitív gesztust üdvözöl, amely a múlt hagyatékénak rendezése irányába hat. „Örvendetesnek és fontos előrelépésnek tartja a magyar kormány továbbá, hogy a cseh miniszterelnök – a nyilatkozatban foglaltakon túlmenően – a cseh országrészekbe a második világháború után erőszakkal kényszermunkára kitelepített szlovákiai magyarokat is megkövette” – tette hozzá a szóvivő. Mint mondta, Magyarország bízik abban, a második világháború után a kollektív bűnösség jegyében született intézkedések felülvizsgálatának folyamata az elkövetkezőkben az egykori Csehszlovákia egész területére vonatkozóan érvényesül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik