Nagyvilág

Mégis lemondanak a likudos miniszterek

Bejelentette lemondását az izraeli kormány négy Likud párti minisztere. Jiszrael Kac mezőgazdasági, Dan Naveh egészségügy-miniszter és Limor Livnat oktatási miniszter, és a nap folyamán benyújtja lemondását Szilvan Salom külügyminiszter is.

A miniszterek az izraeli közszolgálati és a katonai rádióban nyilatkozva közölték, hogy sok habozás után végül átadták lemondólevelüket az őket erre felszólító Benjámin Netanjahunak, a Likud elnökének, aki még a nap folyamán továbbítja azokat a Saron-kormány titkárságának.

Netanjahu szerdán szólította fel a négy minisztert a kabinetből való kiválásra; csütörtök reggel az izraeli média még arról számolt be, hogy a négy politikus megmakacsolta magát, és ellenáll a pártelnök utasításának, mivel Netanjahu előzőleg nem konzultált velük erről a szándékáról.

A párt alapszabálya szerint Netanjahunak nincs joga arra, hogy lemondásra kényszerítse a minisztereket – írta a Háárec izraeli napilap; később a két legnagyobb izraeli rádióadó közölte, hogy a négy miniszter csak vasárnap nyújtja be lemondását.

A Likud minisztereinek kiválását már korábbra tervezték, Ariel Saron miniszterelnök agyvérzése miatt azonban elhalasztották. A korábbi koalíciós partner, a baloldali Munkapárt miniszterei már kiváltak a kormányból.

Saron tavaly novemberben hagyta el a Likudot, melynek társalapítója volt, és egy új centrista pártot hozott létre Kadima (Előre) néven. A miniszterelnök súlyos betegsége ellenére a Kadima továbbra is a legnépszerűbb párt Izraelben: a közvélemény-kutatások azt jövendölik, hogy a március 28-ra kitűzött, előre hozott parlamenti választások fölényes győztese lesz. A felmérések szerint a második helyen a Munkapárt áll, míg a három párt közül a legkevesebb mandátumot a Likudnak jósolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik