Nagyvilág

Fegyverszünet az olimpia idejére

Fegyverszüneti megállapodást írtak alá az olasz szakszervezetek és a kormány, amelynek értelmében sem a február 10-én kezdődő téli olimpia, sem azt a néhány héttel követő paralimpia ideje alatt nem sztrájkolnak.

Az összes fontosabb szakszervezet aláírta a megegyezést, beleértve a három „nagyot”: CGIL-t, CISL-t és az UIL-t – jelenti az NDTV.com. A torinói szakszervezetek képviselői mellesleg már novemberben elláttak névjegyükkel egy hasonló megállapodást.

A torinói téli olimpia február 10-étől 26-ig tart, a paralimpiát pedig ugyanitt március 10-19. között rendezik. A fegyverszüneti megállapodás január 31-tól március 23-ig lesz érvényben. A mostani megállapodásban van egy olyan kitétel, amely fenntartja egy március 4-ei munkabeszüntetés lehetőségét. A szerdai megegyezés miatt a már az ötkarikás játékok nyitó napjára tervezett Alitalia sztrájkot is kell halasztani.

Egy kisebb milánói televíziós szakszervezet sztrájkja miatt csúszott a tavalyi szezonban az alpesi sí világbajnokság óriásszlalom-futama Bormióban.

A fegyverszüneti megállapodás nem az egyetlen jó hír, amelyról a szerdai megbeszélések után beszámolt a kabinet képviselője – jelenti az ansa.it. A kormány becslései szerint ugyanis Olaszországban az ötkarikás játékoknak köszönhetően 57 ezer állandó állás létesül.

Nem zavartalanok az előkészületek

A játékok szervezői bizottsága, a TOROC komoly anyagi problémákkal küzd, miután a kormány a költségvetés egy részét megvágta. Most az illetékesek abban reménykednek, hogy egy direkt az olimpiára előállított kaparós sorsjegy bevételeiból pótolni lehet a hiányt. A bizottság a végső költségvetés elfogadását a napokban jövő hétre halasztotta.

Ez néhány jobb-közép politikust arra sarkalt, hogy lemondásra szólítsa fel a TOROC igazgatói tanácsát. Egy ilyen lépés azonban káoszba torkollana nem sokkal a nyitóceremónia előtt. Szerdán Torino polgármestere úgy nyilatkozott, hogy az anyagi kérdéseket hétfőre rendezni fogják.

A jegyeladások is meglehetősen akadozva alakulnak, és néhány külföldi lap azt sugallta, hogy az olaszok egyáltalán nem lelkesednek a játékokért. A szervezők szerint azonban a honfitársaik semmilyen sporteseményre nem szoktak előre jegyeket vásárolni, és ők arra számítanak, hogy az utolsó pillanatban fogják megrohanni a jegyárusító helyeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik