Nagyvilág

345 embert tapostak halálra a mekkai zarándoklaton

A mekkai zarándoklat utolsó napján 345 embert tapostak halálra a szaúdi Mína-völgyben csütörtökön – közölték orvosi források.

Az ördög jelképes megkövezésének szertartására menet a Dzsamarát-híd északi végénél összezsúfolódtak az emberek, és sokukat halálra taposták – mondták el szemtanúk. Manszúr at-Turki vezérőrnagy, a szaúdi belügyminisztérium szóvivője elmondta: a balesetet az okozta, hogy a hídnál teherautóról leesett bőröndök és táskák akadályt képeztek a zarándokok útjában, akik elbotlottak a csomagokban, majd a mögöttük jövők agyontaposták őket.


A szaudi egészségügyi miniszter és a belügyi tárca is megerősítette: a halálos áldozatok száma 345. Kórházi források szerint mintegy ezren sebesülhettek meg, többük az állapota válságos. A szerencsétlenséget megelőzően már mindenki remélte, hogy nem tör ki madárinfluenza-járvány, és nem ismétlődik meg az utóbbi évek tipikus tömegszerencsétlensége, hogy a zarándokok agyontapossák egymást.

Több mint kétmillió ember vett részt az idei mekkai zarándoklaton, amelyet már rögtön az elején beárnyékolt, hogy egy összeomló mekkai szálloda maga alá temetett 76 embert, valamint a félelem attól, hogy a hatalmas tömegben a Törökországból érkezett zarándokok közvetítésével esetleg madárinfluenza-járvány tör ki. A szaúdi hatóságok legújabb óvintézkedéseikkel megpróbálták megakadályozni, hogy az emberek agyontapossák egymást.

A sátán megdobálásának különösen veszélyes szakasza a 15 méter széles Dzsamarát-híd a Mína-völgyben, amelyen keresztül a hívők tömege megközelíti a gonoszt jelképező három oszlopot, vagyis ma már három széles falat.

Két éve 251 ember vesztette életét a tolongásban, de például 1990-ben csaknem másfél ezer zarándokot tapostak agyon. E veszély miatt sok nő nem is maga végzi el a szertartást, hanem megkéri egy férfi ismerősét, hogy tegye meg helyette is. A Mína-völgyből a zarándokok még csütörtökön – Mohamed próféta parancsának megfelelően – visszamennek Mekkába, a Nagymecsethez, és megkerülik a Kába kövét, majd még este hazaindulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik