Nagyvilág

Péntekre felébredhet Saron

Nincs változás a súlyos agyvérzéssel kórházban fekvő Ariel Saron állapotában, közvetlen életveszély nem áll fenn – közölte szerda reggel az izraeli miniszterelnököt ápoló jeruzsálemi Hadassza kórház szóvivője.

Ron Krumer elmondta, hogy folytatódik Saron fokozatos felébresztése a mesterséges kómából, orvosai csökkentik a neki adott altatószereket, amelyek beadását szerda estig tervek szerint teljesen leállítják. Ezután még mintegy 36 órára lesz szükség ahhoz, hogy teljesen megszűnjön az erős altatók hatása, amelyek múlt csütörtök óta mély kómában tartották az izraeli miniszterelnököt.

Orvosai csak ezt követően lesznek képesek felmérni a kormányfő kognitív és motorikus funkcióit, megállapítani az agy esetleges visszafordíthatatlan sérüléseit.

A 77 éves Saron múlt szerdán súlyos agyvérzést kapott. Előzőleg december 18-án már volt egy enyhébb agyvérzése, amely miatt néhány órás kórházi kezelésre szorult. Jórám Veisz, a Hadassza kórház aneszteziológus főorvosa kedden azt mondta, hogy Saron nincs közvetlen életveszélyben, és az utóbbi napokhoz képest állapotában érzékelhető javulás mutatkozik.

Slómó Mor-Joszéf kórházigazgató azt közölte, hogy a beteg agyműködése javult, nagyobb mozdulatokat tett a jobb karjával és a jobb lábával, mint hétfőn, és megmozdította a bal kezét is. Saron állapotát a kórházigazgató úgy minősítette, hogy „súlyos, válságos és stabil”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik