Nagyvilág

Felszámoltak két spanyol terrorista sejtet

A spanyol rendőrség letartóztatott 20 feltételezett iszlám terroristát, akik állítólag úgynevezett szent harcosokat akartak toborozni, illetve kiképezni, hogy aztán Irakba küldjék őket harcolni – írja a CNN.

A belügyi tárca közleménye szerint 16 marokkói, három spanyol és egy-egy török, illetve algériai személyt tartóztattak le. A nyomozás során a spanyol rendőrök az olasz kollégáikkal dolgoztak együtt.

Jose Antonio Alonso belügyminiszter elmondása szerint a vádlottak Barcelona közelében, illetve a fővárosban tevékenykedtek. A barcelonai sejt leendő öngyilkos merénylőket toborzott, míg a madridi harcosokat képzett ki. Az előbbi sejt tagjait többek között azzal vádolják, hogy egy algériai férfit szerveztek be, aki 2003 novemberében az iraki Nasiriyah városában felrobbantotta magát. A támadásban 28 ember vesztette életét.

A tárca közleménye szerint az őrizetbe vettek közül néhányan anyagi, illetve logisztikai segítséget nyújtottak a Marokkói Iszlám Harcos Csoportnak, amely a spanyol hatóságok feltételezése szerint kulcsszerepet játszott a madridi vonatrobbantásokban. A két csoport emellett francia, belga, holland, algériai, marokkói, török, szíriai és iraki terroristákkal is kapcsolatban állt.

A belügyminiszter sajtótájékoztatóján kifejtette: a letartóztatásokat követő házkutatások során semmi arra utaló bizonyítékot nem találtak, hogy a csoportok a közeljövőben támadásokat terveztek volna Spanyolország területén. Ennek ellenére Alonso nem zárta ki, hogy merényleteket hajthattak végre a terroristák, mivel mind a két csoport jobban meg volt szervezve, mint az utóbbi hónapok leleplezett sejtjei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik