Nagyvilág

Piros lap négy vb-stadionnak

Öt hónappal a labdarúgó világbajnokság kezdete előtt egy független intézet mind a tizenkét vb-stadion esetében kisebb-nagyobb biztonsági hiányosságokra mutatott rá.

Igen komoly problémákra hívja fel a figyelmet négy aréna esetében a Stiftung Warentest tanulmánya – írja a Financial Times Deutschland. A berlini Olympiastadion, a gelsenkircheni Veltins-Arena és a lipcsei Zentralstadion halálos csapdává válhat tömegpánik esetén a kedden Berlinben ismertetett vizsgálat eredménye szerint. A kaiserslauterni Fritz Walter Stadion-nak pedig a tűzvédelme nem megfelelő.

Négy további stadionnál (a hamburgi AOL-Arena, a frankfurti Commerzbank-Arena, a stuttgarti Gottlieb-Daimler-Stadion illetve a dortmundi Sinal-Iduna-Park) jelentős biztonsági hiányosságokat talált a Stiftung Warentest. A februárban írásban is megjelenő tanulmány szerint a világbajnokságnak otthont adó stadionok kétharmada nem felel meg a FIFA-szabályoknak.

A torna szervezőbizottságának elnöke, a játékosként és edzőként is világbajnok Franz Beckenbauer már a nyilvánosságra hozatal előtt éles szavakkal utasította vissza a vádakat.

A hamburgi, frankfurti, dortmundi és stuttgarti helyszínek esetében a Stiftung szerint hiányoznak a menekülési útvonalak, és nem megfelelő a tűzvédelem. A jelentés a hannoveri, nürnbergi, kölni és müncheni stadionok esetében csak kisebb hiányosságokat talált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik