Nagyvilág

Kétbillió dollárba kerülhet az iraki háború

Mintegy kétbillió dollárra teszi az iraki háború összköltségét az ország megszállását közismerten ellenző Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász. A kutató tanulmányára az amerikai kormányzat egyelőre nem reagált.

Joseph Stiglitz, a Columbia Egyetem Nobel-díjas tanára és Linda Bilmes, a Harvard Egyetem költségvetési kérdésekkel foglalkozó kutatója közös tanulmányt írt arról, hogy valójában menyibe is kerül az Egyesült Államoknak a közel-keleti ország megszállása. A tudósok szerint az összköltség mintegy kétbillió dollár, a hivatalosan becsült érték sokszorosa – írja a BBC.

A közgazdászok sok mindent költségnek tekintettek, amit a kormányzat hivatalosan nem. Így például mintegy 16 ezer háborús sérült amerikai életre szóló egészségügyi ellátását és rokkantnyugdíját, valamint azt a gazdaságot ért kárt, amelyet az ő munkából való kiesésük okoz.

A háború költségének tekintik az iraki megszállás kezdete óta történt olajár-emelkedés egy részét, egészen pontosan hordónként öt dollárt, bár Stiglitz úgy véli, számolhattak volna nagyobb összeggel is.

Az amerikai kormány egyelőre nem reagált a kutatók számítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik