Nagyvilág

Hideghullám pusztít Dél-Ázsiában

Már 230 fölé emelkedett a kemény hideghullám halálos áldozatainak száma a dél-ázsiai térségben; Indiában, Bangladesben és Pakisztánban e halálesetek fő oka a fagy, a láz és a tüdőgyulladás volt.

Észak-Indiára sűrű köd borult, és a hatóságok máglyákat gyújtottak néhány nagyvárosban, így védve az embereket a fagyhaláltól. A leginkább sújtott Uttar Prades szövetségi államban legkevesebb 12-en vesztették életüket a keddre virradó éjjel, 144-re növelve a halottak összesített számát. A szomszédos Pandzsáb és Harijána államokban mintegy 20-an haltak meg a hidegtől november óta, míg 8-an váltak a hideghullám áldozataivá Dzsammu és Kasmírban.

Az észak-indiai iskolák zárva vannak. Bangladesből a keddre virradó éjjel jelentették a legtöbb halálesetet: tizennégyen pusztultak el az ország északi körzeteiben, a Himalája lábainál, ahol a hőmérséklet szokatlanul mélyre süllyedt.

Összesen negyvenen haltak meg Bangladesben a hideghullám körülbelül egy héttel ezelőtti kezdete óta. Az indiai és a bangladesi meteorológusok szerint a metsző északi szelektől súlyosbított hideghullám a hét végéig eltarthat. Pakisztánban legkevesebb 47 ember fagyott meg vagy vált tüdőgyulladás áldozatává az egy hete tartó kemény hidegben az ország északi, himalájai részén. A térség kívül esik az októberi hatalmas földrengés sújtotta vidékeken, ahol az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt heti adatai szerint 18 ember halálát okozta a hideg.

Pakisztán egyes hegyvidéki területein mínusz 15 fokot mutattak a hőmérők, s a fagy a havazással együtt újabb halálozási hullámot indíthat el a földrengés óta sátrakban tengődő százezrek között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik