Nagyvilág

Az amerikai határnál a leveleket is átvizsgálják

Az Egyesült Államokba külföldről érkező leveleket a határnál felbontják, amennyiben az ország biztonságát veszélyeztetve érzik a Vám- és Határőrség alkalmazottai – írja a CNN a Reutersre hivatkozva.

A kevesek előtt ismert gyakorlatra azután derült fény, hogy a kormány a 2001 szeptember 11-ei terrortámadást követően lehetővé tette az amerikai állampolgárok telefonjának bírói jóváhagyás nélküli lehallgatását. Civilszervezetek képviselői és törvényhozók kongresszusi meghallgatást kezdeményeztek.


A Belbiztonsági Minisztérium részeként működő határőrség szóvivője, Suzanne Trevino a gyakorlatot azzal indokolta, hogy a Vám- és Határőrség feladata, hogy megakadályozzák a terroristák és a terrorista fegyverek bejutását az Egyesült Államok területére. Ennek keretében a feladataik közé tartozik a külföldről érkező levelek átvizsgálása.  „Minden esetben tiszteletben tartjuk a személyiség jogokat, de ugyanakkor meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a feladataink elvégzésével megvédjük az amerikai állampolgárokat.” – mondta Trevino.


Az USA-ba külföldről érkező levelek átvizsgálásáról a Vám- és Határőrség honlapján található felhívás – jegyzi meg a hírügynökség.


E gyakorlatra egy 81 éves nyugalmazott történelem professzor, Grant Goodman, hívta fel a figyelmet, miután egy fülöp-szigeteki kollégájának levelét felbontva kapta meg. Az esetet Goodman csak azért furcsállta, mert a fülöp-szigeteki kollégájával már 50 éve leveleznek és ilyen még sosem frodult elő – mondta a Reutersnek.


Trevino nem tudta kommentálni az esetet, mondván nem látta a levelet és nem tudott megbizonyosodni arról, hogy azt tényleg Goodman elmondása szerint vizsgálták át. Arra sem mondott semmi, hogy milyen sűrűn nyitnak fel leveleket a határőrök biztonsági okokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik