Külföld

Újraindul az iráni atomprogram

admin
admin

2006. 01. 09. 09:05

Teherán főtárgyalójának nyilatkozata szerint Irán elutasította az atomprogramjával kapcsolatos válság megoldására tett orosz kompromisszumos javaslatot.

Az iráni rádiónak adott nyilatkozatában Dzsavad Vaidi kételyeit fejezte ki Moszkva azon indítványával kapcsolatban, hogy az iráni urándúsítást Oroszországban folytassák. Országa – mint a főtárgyaló fogalmazott – mindenképp saját területén kívánja végrehajtani a dúsítást. Teheránnak ezt a jogát mindenfajta javaslatban garantálni kell – fűzte hozzá Vaidi.

A főtárgyaló rádiónyilatkozata előtt az IRNA iráni hírügynökség közvetve már utalt arra, hogy Teherán nem fogadja el a nemzetközi válság megoldását segíteni hivatott orosz javaslatot. A hírügynökség szerint az orosz indítványban több kétértelmű elem szerepel, amelyeket mindenképp tisztázásra várnak.

Az iráni televízió vasárnap este ugyanakkor arról számolt be, hogy Teherán és Moszkva a javaslattal kapcsolatos tárgyalások folytatásában állapodott meg: a megbeszélések felvételére január 16-án kerül sor.

Oroszország az iráni atomprogrammal kapcsolatos nyugati aggodalmak eloszlatását igyekezett elősegíteni azzal, hogy a közelmúltban indítványozta: orosz területen végezzék Teherán urándúsítási programját; az indítványt az európai Unió is pártolta.

Az EU az elmúlt hetekben többször is szólította fel Iránt: ne újítsa fel a nukleáris fűtőanyag előállítását célzó kutatásait. Ennek ellenére Teherán úgy döntött: hétfőn vagy kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek jelenlétében eltávolítja a pecsétet atomipari kutatóközpontjairól, és újraekezdi a 2003 októberében felfüggesztett kutatásokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. augusztus 27.
Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója az új Solaris-Skoda trolibuszok sajtóbemutatóján a BKV X. kerületi  Zách utcai trolibuszgarázsában 2015. augusztus 27-én. Napokon belül megkezdődik a 36 új trolibusz tesztüzeme Budapesten, amelyek „önjáróak”, akár négy kilométert is meg tudnak tenni behúzott áramszedővel. Az alacsonypadlós járművek közül a csuklós trolikon 104, a szóló járműveken 64 ember utazhat egyszerre.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.